To je to što me zanima!

Italija opet potonula u recesiju: To će utjecati i na Hrvatsku...

Pad u zadnjem kvartalu u odnosu na treći kvartal 2018. posljedica je smanjenja dodane vrijednosti u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, kao i minusa u industriji
Vidi originalni članak

Italiaj je službeno ušla u recesiju. To je prvi put od 2013. da se u toj situaciji našla jedna velika europska zemlja, članica G7.

Talijanski statistički ured objavio je danas procjenu kretanja BDP-a u zadnjem lanjskom kvartalu koja pokazuje da se gospodarstvo Italije smanjilo za 0,2 posto. U trećem kvartalu 2018. palo je 0,1 posto tako da je zemlja tehnički ušla u recesiju, piše Corriere della Sera.

- Pad u zadnjem kvartalu u odnosu na treći kvartal 2018. posljedica je smanjenja dodane vrijednosti u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, kao i minusa u industriji. Na strani potražnje, postoji negativan doprinos domaće komponentne i pozitivan doprinos izvoz”, navodi se u pojašnjenju.

Ova će vijest utjecati i na Hrvatsku jer Italija nam je jedan od važnijih trgovačkih partnera. 

- Posebno zabrinjava loše stanje talijanske ekonomije, koja je naše veliko izvozno tržište. Naravno, svi nepovoljni događaji u brodogradnji također će ostaviti svoje posljedice i na ukupnim rezultatima za industrijsku proizvodnju', rekla nam je ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Maruška Vizek za tportal

Podsjetimo, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj lani je pala jedan posto, a samo u prosincu prošle godine stropoštala se za više od šest posto. Prvi je to godišnji pad od krizne 2013. godine, kada je Italija također ušla u recesiju.

Idi na 24sata

Komentari 58

  • Jedan_dečko 01.02.2019.

    Toliko je dobro i EU ....

  • ljubica ljubičica_1 01.02.2019.

    Koko čitam strane časopise vidim da se i Hrvatskoj sprema recesija 2020go.Dovljno da podbaci turizam jer gospodarstvo pada i toče će biti prognoze iz vani.Zato narod nebi smija ponovo uzimat i uvaljivat se u kredite i dugove na koje kakvim karticama.Izgubiće sve i ostat na cesti.Neznam dali moj Hrvatski narod uopće razmišlja?

  • 31.01.2019.

    Svoj nerad i uhljebizam,najlakše prebacit na drugog ili bolje rećeno neko je uvijek drugi kriv nama

Komentiraj...
Vidi sve komentare