To je to što me zanima!

Ivan Đikić: Stožer mora preuzeti odgovornost, mora povećati procijepljenosti i pravilne mjere

Četvrti val odnijet će dosta veliki broj umrlih u Hrvatskoj, i predstavljat će opasnost i za produženje u zimske mjesece ili u pojavu petog vala, rekao je znanstvenik Ivan Đikić
Vidi originalni članak

Znanstvenik Ivan Đikić gostovao je u programu N1 televizije te govorio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji. Iz dana u dan broj novozaraženih sve je veći. 

- Trenutačna situacija u Hrvatskoj je opasna za zdravlje građana i ozbiljna za gospodarstvo, školovanje i život građana, posebno tijekom jeseni i zime. Ta opasnost će trajati dok god se budemo ovako neodgovorno ponašali, omalovažavali opasnosti i dok god Stožer ne preuzme odgovornost, poveća procijepljenost i uvede pravilne mjere na vrijeme i počne slati jasne poruke građanima. Ovaj četvrti val odnijet će dosta veliki broj umrlih u Hrvatskoj, i predstavljat će opasnost i za produženje u zimske mjesece ili u pojavu petog vala - kazao je Đikić.

Istaknuo je da su građani zbunjeni te da su izgubili povjerenje u Stožer, ali i Vladu.

- Imamo nejasne odluke Stožera i obećanja o nekim smjernicama, ali bez jasnih poteza Vlade, prikrivajući samu ozbiljnost situacije. Odluka Stožera da se zatvaraju škole na način kako je obavljeno jučer je među gorim odlukama koje su donijeli u borbi protiv ove pandemije, gora je čak i od odluke da se uvedu propusnice za kretanje među županijama pred Božić prošle godine koja nije polučila nikakv uspjeh i prekinuta je nakon tjedan dana - rekao je.

ONA SE PRVA CIJEPILA U HRVATSKOJ UŽIVO Baka Branka (83) prima i treću dozu cjepiva protiv korone

Komentirao je i izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša da je "ključ u rukama građana". 

- Problem je Stožera da premijer tvrdi da neće donositi nikakve nepopularne odluke, pa Stožer onda odugovlači i relativiziraju se ozbiljna upozorenja o opasnoj oluji širenja cirusa. Činjenice da je toliki postotak pozitivnih među testiranima je alarm za bilo kojeg epidemiologa i ne bismo si smjeli dopsutiti da dođemo do stanja takvog proširenog i opasnog širenja virusa unutar populacije. Kada virus potpuno izbjegne kontroli onda se donose ovakve nejasne odluke koje zasigurno neće prekinuti ciklus širenja. To je kao kada idete gasiti ozbiljnu vatrenu stihiju dječjim špricama, a ne profesionalnim kanaderima. Jasno je da će u takvim uvjetima vatra odnijeti ogromne živote. Stoga bih korigirao ministra Beroša. Ključ borbe protiv ove pandemije nije u rukama građana nego je i ključ i odgovornost u rukama Vlade RH - komentirao je.

Kazao je i kako se virus češće i brže prebacuje i na mlade koji obolijevaju s težim simptomima. Tvrdi i kako osobe koje su cijepljene, a izložene toliko visokim dozama virusa, su također ugrožene jer ih njihov imunološki sustav ne može dovoljno zaštiti. Smatra kako je neophodno da Vlada preuzme odgovornost, krene s novim programima te poveća procijepljenost populacije preko 60 posto do kraja godine jer bi početak 2022. mogao biti vrlo neizvjestan s velikim brojem preminulih.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • ivokap 27.10.2021.

    Čudan čovjek, loš karakter.

  • BMW 520 27.10.2021.

    Vratite mjere koje ste ukinuli za cijepljene pa ćete vidjeti kako će brojke početi padati. Ukinuli ste sve mjere cijepljenima iako ste znali da i oni prenose zarazu kao i necijepljeni, oni s kovid potvrdama misle da su imuni, pa nitko od njih ne poštuje nikakve mjere, ovo vam je rezultat. Neki dan mi babac u konzumu na blagajni dahće za vratom. Rekoh: gospodine, molim vas da se odmaknete 2 metra, veli on meni: "ja sam cijepljen". Kažu da je veliki problem u obrazovnom sustavu. A u školama nitko ne nosi masku. Kaže meni razrednica - "ali mi smo svi djelatnici škole cijepljeni." Dakle, ukinite te glupe kovid potvrde, ne služe ničemu, te mjere primjenjujte na sve, neovisno o cijepljenju. Pa ćete vidjeti kako će brojke padati. Jednostavno, cijepljeni su postali nedisciplinirani i to je to.

  • os-lega 27.10.2021.

    Zbog svih vaših "znanstvenih" izjava, narod je toliko zbunjen da, što im se više nešto nameće to je veći otpor.

Komentiraj...
Vidi sve komentare