To je to što me zanima!

Ivan Jakovičić u obrani terana: 'To je dio istarskog identiteta'

Zastupnik u EU Parlamentu krenuo je u akciju kojom bi mogao Sloveniji oduzeti pravo na zaštitu imena sorte vina teran: 'Vjerujem da će EK ispraviti pogrešku'
Vidi originalni članak

Zastupnik u EU Parlamentu Ivan Jakovčić kao pravi Istrijan krenuo je u akciju u kojom bi mogao Sloveniji oduzeti pravo na zaštitu imena sorte vina teran

- Slovenija nije imala pravo zaštititi ime teran kao svoje autohtono vino jer je teran naziv i sorte grožđa na području Istre. Ispravite tu pogrešku - poručio je Jakovčić Europskoj komisiji.

'Sorta grožđa i vina koje je više od 650 godina dio identiteta Istre'

S obzirom da pitanje zaštite vina teran još nije riješeno, a da je slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan u više navrata isključio mogućnost dogovora s hrvatskim vinogradarima, zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić odlučio je stvar uzeti u svoje ruke.

U svom pitanju Europskoj komisiji Jakovčić navodi da je teran naziv istarske sorte grožđa i vina koje je više od 650 godina dio identiteta Istre.

- Potkraj 19. stoljeća u Istri je bilo između 35 i 40 tisuća hektara vinograda sorte teran. No Slovenija je 2004. u EU zaštitila teran kao svoje autohtono vino. Zbog toga je hrvatskim proizvođačima zabranjeno vino sorte teran prodavati na tržištu pod tim nazivom - objasnio je Komisiji Jakovčić dodajući da su znanstvena istraživanja nedvojbeno dokazala da je teran sorta grožđa. A sorta se, ističe, ne može zaštiti; svatko ima pravo koristiti naziv sorte. Slovenija, nastavlja, za razliku od Hrvatske i Italije, u svom zakonodavstvu nema sortu teran.

Vjeruje da će EK ispraviti pogrešku

- Pokušavamo u prijateljskom ozračju s kolegama iz Slovenije raščistiti temu zaštite vina teran. Teran je zajednička baština Istre; hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela. Sada je sasvim jasno da je Slovenija zaštitila teran kao sortu. To nije pravi put. Vjerujem da će EK ispraviti tu pogrešku. U vezi s time postavio sam pitanje Europskoj komisiji. Ne može se, naime, izbrisati stoljetna povijest Istre. U Isti raste teran, pije se teran. To je nedvojbeno vino i sorta koja postoji u hrvatskom, slovenskom i talijanskom dijelu Istre i kao takva treba biti priznata u svim dijelovima Istre - poručio je Jakovčić koji će o tom problemu idući tjedan razgovarati s europskim povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom.


Idi na 24sata

Komentari 25

  • zebra 27 16.12.2014.

    Evo opet i tebe Nino lopove.. A ča još ti ni skinut imunitet u EU parlamentu?.. Ca ni protiv tebe pokrenuta neka tužba?.. E Nino valja će i tebe USKOK skoro počet iskati.. USKOK te išće..

  • mofa091 13.12.2014.

    Bravo Jakovčić bori se za naš TERAN,a vi slovenci znate samo Kranjske kobase delati

  • CrokamagraSredstva Za Poten_1 12.12.2014.

    bravo

Komentiraj...
Vidi sve komentare