To je to što me zanima!

Ivo Josipović: "Predsjednica je vrhovni zapovjednik OSRH"

Zakonima se razrađuju detalji, zakoni ne bi smjeli umanjivati ulogu predsjednice kao vrhovnog zapovjednika, ali mogu postavljati određene uvjete, kaže pravnik
Vidi originalni članak

I bivši predsjednik i pravnik Ivo Josipović uključio se u raspravu o tome tko zapravo upravlja Oružanim snagama Republike Hrvatske

- Ustav je tu prilično jasan. Ustav postavlja predsjednicu kao vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga. I Zakonima se razrađuju detalji, zakoni ne bi smjeli umanjivati ulogu predsjednice kao vrhovnog zapovjednika, ali mogu postavljati određene uvjete - kazao je Josipović, javlja HRT.

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović neki dan je izjavila kako u Zagrebu neće biti vojnog mimohoda za proslavu 20. obljetnice VRO Oluje bez njezine zapovjedi jer je prema Ustavu ona vrhovna zapovjednica Oružanih snaga. Na to je odgovorio ministar obrane Ante Kotromanović koji se poziva na Zakon o obrani prema kojem u miru oružanim snagama upravlja Vlada.

Jedna u nizu nesuglasica između predsjednice i premijera je i proslava Oluje i Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja 5. kolovoza. Predsjednica se zalaže za veliku proslavu u Kninu, dok premijer želi vojni mimohod u Zagrebu.

Zbog toga je osnovan i poseban Državni odbor u kojem sjedi 12 članova koji će odlučiti o tome gdje će svečanost biti i koliko će biti raskošna.

Idi na 24sata

Komentari 275

  • Milky way 12.05.2015.

    Jadne li I bolesne Vlade sa ovakvim premijerom . Sam sebi tepa , ugovara I prisvaja sve moguce ovlasti. Njegovoj tastini I bahatosti nema kraja . U tome mu pripomazu I vrli poltroncici u liku I djelu kotromanovica , za kojeg se toplo nadam da ce ga nasa predsjednica prvom prilikom I smijeniti . Prikladna bi mu bila buduca uloga viseg docasnika I kontrolora septickih jama javnih WC-a , a guzobris bi trebao imati novi dizajn sa likom zokija .

  • walterzenga 11.05.2015.

    a šta Peđo kaže, zašto najveći pravnik južne Europe šuti?

  • Ain Stein_535 11.05.2015.

    Ako smo posve precizni u ustavu piše predsjednik je vrhovni zapovjednik oružanih snaga , nigdje se ne spominje predsjednica...........................

Komentiraj...
Vidi sve komentare