To je to što me zanima!

Srbija optužila Vekića, Šeksa, Glavaša i Merčepa za genocid

Vekić je, tvrdi, preuzeo optužnicu potpisavši se na ćirilčnom pismu vidjevši da su mu ćirilicom napisali optužnicu. Njega i još 40 ljudi terete za ubojstvo 19 Srba
Vidi originalni članak

Ivan Vekić, ratni ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u utorak je u Županijskom sudu u Osijeku preuzeo optužnicu koju je protiv njega zbog genocida i ratnog zločina nad 19 Srba s područja Vukovara podiglo Vijeća za ratne zločine Višeg suda Republike Srbije. 

Na popisu optuženih su i Vladimir Šeks, Branimir Glavaš i Tomislav Merčep te još 40 hrvatskih branitelja s vukovarskog područja. Vekić je o optužnici obavijestio javnost na svojoj izvanrednoj novinskoj konferenciji svoje stranke Hrvatska straža-nacionalna stranka.

- Ministar pravosuđa, Dražen Bošnjaković, koji me je u utorak posjetio u obiteljskoj kući, odmah mi je obećao pomoć u okviru zakona i ja sam na tome zahvalan. No, mene ta optužnica ne zabrinjava osobno, koliko me brine činjenica da Srbija u miru nastavlja ono što nije uspjela u ratu. Meni država nudi pomoć, ali ona mora učiniti nešto više. Mora Srbiji u oči reći: 'Ovo možete baciti!', a ne Tadića i njegovu svitu gostiti i častiti po Brijunima, pa čak i u Vukovaru. Oni svoje ciljeve u optuživanju, čak i presuđivanju Hrvatske za ratne zločine postižu - rekao je Vekić koji nije znao reći jesu li i drugi optuženici podigli svoje optužnice "napisane na ćirilici".

Vekić je, tvrdi, preuzeo optužnicu potpisavši se na ćirilčnom pismu vidjevši da su mu ćirilicom napisali optužnicu. Na Županijskom sudu u Osijeku su ga obavijestili da je dobio i odvjetnika po službenoj dužnosti.

Konkretno se u optužnici navode i imena 13 ubijenih srpskih civila te 6 neidentificiranih osoba. Naše pravosuđe je sve znalo o tim optužnicama, a ništa nisu poduzimali protiv toga. Ne bojim se optužnica i poručujem da se neću dati hapsiti, čak ni hrvatskoj policiji, kaže Vekić.

Prema Vekićevim riječima, optužnice su iz Beograda poslali na stare adrese optuženih te se tako za Vladimira Šeksa i Branimira Glavaša navodi da žive u Slavonskoj 10 u Osijeku, a tamo je Glavaševa roditeljska kuća.

Bošnjaković: Ministarstvo će učiniti sve što je u našoj moći

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao nam je kako ne zna točan datum kad su optužnice stigle u Hrvatsku, te kaže kako ima samo informaciju da su stigle. Dodao je kako Ministarstvo nije zaprimilo nikakvu dokumentaciju te da je optužnicu podigao Vojni sud 1991. godine.

- To se mora riješiti. Sastao sam se jučer sa Vekićem. Dobit će svu pomoć koju mu Ministarstvo može pružiti - rekao je Bošnjaković i dodao da su iz Srbije samo tražili da se optužnice uruče svima prozvanima.

Idi na 24sata

Komentari 399

  • pokojni predsjednik 05.11.2011.

    neznam ko žali vekića šeksa i merčepa pa nek idu u beograd i nek dokažu pred sudom da nisu krivi tak bi oni nas savjetovali kad bi nas tražila srbija obične bjednike

  • user_99547 24.09.2011.

    Ma samo zatvaraj,sto vise to bolje.

  • bozanic 24.09.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare