To je to što me zanima!

Iz UN-a zatražili da Hrvatska pošalje dva časnika u Siriju

Hrvatska je u teškoj diplomatskoj situaciji. Iz Sirije su poručili da neće dopustiti ulazak promatrača iz tzv. zemalja prijateljica oporbe, među kojima je i Hrvatska
Vidi originalni članak

Hrvatska je iz ureda glavnog tajnika UN-a primila zahtjev za sudjelovanjem dvojice hrvatskih časnika u mirovnoj misiji u Siriji. Ministar Kotromanović uputiti će zahtjev u Sabor koji treba potvrditi odlazak vojnika u Siriju. 

Kofi Annan ponovio je još jednom da je stanje u Siriji neprihvatljivo, te je apelirao da se u Siriji rasporedi još 300 promatrača. Šefa promatrača trebao bi uskoro imenovati Ban ki Moon. 

Savjetnik predsjednika Josipovića Zlatko Gareljić rekao je da je Hrvatska odgovorna članica UN-a i sukladno tome će i postupati. Predsjednik i Hrvatski sabor trebali bi potvrdno odgovoriti na zahtjev organizacije. 

Hrvatska je nakon zahtjeva u teškoj diplomatskoj situaciji s obzirom da s jedne strane ima zahtjeva za slanjem dvojice časnika u Siriju, a s druge strane službeni sirijski režim objavio je da neće dopustiti ulazak promatrača iz zemalja koje su dio tzv. kruga prijatelja sirijske oporbe, a među njima je i Hrvatska.

'Sirijci će biti sretni ukoliko Hrvati budu dio misije'

U vijestima 24sata tv-a gostovao je George Sabra, glavni tajnik i glasnogovornik sirijskog nacionalnog vijeća. 

Na pitanje kakav je rezultat službenih razgovora s predsjednikom, kao i kakav je njegov stav oko uključivanja hrvatskih vojnika u mirovnu misiju u Siriji rekao je da misli da će svi Sirijci biti sretni ukoliko Hrvati budu sudjelovali u misiji Kofija Annana. Hrvate smatra prijateljima sirijskog naroda i njihove revolucije, te smatra da će svoj posao obaviti pošteno. 

Što se tiče odluke da se u zemlju zabrani ulazak vojnicima iz kruga zemalja prijatelja rekao je da su sirijski režim boji takvih odluka i promatrača koji sirijskom narodu dolaze prijateljski.

-  Razumljivo je da sirijski režim još uvijek pokušava prikriti činjenice, još uvijek pokušavaju silom odgovoriti na ono što se događa u zemlji, rekao je Sabra.

Pojasnio je da se unatoč trenutačnom primirju, zahvaljujući zvuku i slici zna kakvo je stanje u Siriji. 

- Svijet zna za gradove poput Homsa koji je potpuno uništen kao Berlin krajem 2. svjetskog rata. Zaista možete vidjeti gradove u nezamislivom stanju. Više od 13 mjeseci režim Bašara al Asada bombardira te gradove i ubija ljude, a zadnja dva mjeseca tjera ih iz njihovih domova. Zaista imamo pravu katastrofu i veliki problem s ljudskim pravima. Ljudima je potrebna svaka pomoć - objasnio je Sabra.


Idi na 24sata

Komentari 19

  • lolita 29 26.04.2012.

    Šta se mi petljamo tamo gdje nam nije mjesto? Pa naj...ćemo samo tako!!!!! Use i u svoje kljuse

  • KrešimirŠafran 26.04.2012.

    a ako baš želite vrhunskog ratnika koji bi vam pomogao, imamo ga, ali nažalost izdali smo ga a vi zatvorili! ANTE GOTOVINA

  • KrešimirŠafran 26.04.2012.

    naravno da treba, ja predlažem čačiča i šeksa, mislim da su to visoki časnički činovi, sad možda je i mesić u dobroj formi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare