To je to što me zanima!

Vatreno na saboru HDZ-a: 'Na mostu se nikada ne gradi kuća'

Izborni sabor HDZ-a: Uz potpredsjednike, bira se i 10 članova Predsjedništva HDZ-a, po dva člana iz svake od pet skupina županija, a za tu se dužnost natječu ukupno 32 kandidata
Vidi originalni članak

U dvorani Vatroslava Lisinskog iza podne je počeo 17. opći izborni sabor stranke koji će izabrati zamjenika predsjednika, potpredsjednike i članove Predsjedništva HDZ-a te ostala tijela nužna za funkcioniranje stranke za naredne četiri godine, a među brojnim gostima na skupu nema predstavnika HDZ-ova partnera u vlasti Mosta nezavisnih lista.

Slabi pljesak

Na početku je spikerica, uz klapu Cambi, najavila dolazak Tomislava Karamarka i vodstva stranke. Zamolila je da preko 2200 izaslanika pozdravi pobjedničko vodstvo. Ali nije bila zadovoljna pljeskom.

- Može li to malo jače - rekla je prvi puta.

Zatim minutu poslije još jednom:

- Može li to malo jače, ipak smo mi pobjednička stranka. Da čujemo kako srce kuca - motivirala je.

Za govornicu je izašao i glavni tajnik Milijan Brkić. Čim je rekao "Drage moje prijateljice i prijatelji, Hrvatice i Hrvati", prolomio se gromoglasni pljesak.

Milijan Brkić je zatim pozvao Sabor da pozdravi i Karamarka.

- Pozdravimo čovjeka koji više nego ikada ima naše povjerenje u zajedništvu, slozi i miru. Pozdravimo gospodina Karamarka. 

Karamarko je dobio dugački pljesak

Mostovci nisu došli

Iako je ranije bio pozvan na Sabor HDZ-a, čelnik Mosta Božo Petrov nije se pojavio. Nije bilo niti ministara iz Mosta, nego samo HDZ-ovi ministri.

Nisu došli ni svi čelnici stranaka Domoljubne koalicije. Krešo Beljak iz HSS-a je poslao potpredsjednicu Anu Mariju Petin, a Darinko Kosor iz HSLS-a Doricu Nikolić. Niti Ivan Tepeš, čelnik HSPAS-a nije došao, nego je stranku predstavljao glavni tajnik Pero Ćorić.

Prošla su vremena kad smo imali dva zuba i slušali Thomspona

Pero Ćorić iz HSP AS je održavo vatreni pozdravni govor i zaradio veliki pljesak kada je na kraju govora rekao: 'Mene je moj otac učio da se kuća nikada ne gradi na mostu. Bog i Hrvati!'

Prošlu vladu je nazvao antihrvatskom i antikrćanskom, te da ako oni opet pobjede, zemlja će imati Hrvatsku zimu u kojoj će se mladi iseliti i zemlja nastavljati upropaštavati.

- Svi oni koji bi doveli lijevu vladu, pogotovo ovi iz Mosta, snosit će odgovornost - rekao je Ćorić.

Naglasio je i da su prošla vremena kada su pravaši imali dva zuba u glavi, dva razreda škole, nož u ustima, jeli janjenitu i luk, slušali Thompsona i nisu znali ništa, pa je predstavio tri obrazovana člana koja su u ministarstvima. 

Bandić se Karamarku obratio sa - Tomica

Milan Bandić je više puta prekidan pljeskom HDZ-ovaca, a svoj govor je započeeo sa: "Dragi, strančki prijatelji". Karamarku se obraćao i sa Tomica i pozvao da preuzme odgovornost i posao "u svoje ruke".

- Građani očekuju da podvučeš crtu. Očekuje se da sa stabilnim i odgovonim parnterima ekipiramo i da počnemo raditi za dobrobit zemlje. Kada se naspavaš ujutro, zatvori se tri dana i napravi križaljku. Ne lupaj šaku o stol, treba razumno. A za koalcijske partnere ne brini, to je kao s haustorom. Ide, ne ide, uvijek netko ide - rekao je Bandić.

Ilčić: Jokić se ponaša kao da je SDP na vlasti

Ladislav Ilčić, čelnik Hrasta je prekinut pljeskom HDZ-ovaca kada je govorio protiv čelnika ekspertne skupine za cjelovitu kurikularnu reformu - Borisa Jokića.

- Bivši ministar imenovao je Jokića i on se ponaša kao da je SDP na vlasti. Ne želi surađivati i ne želi surđivati sa stručnjacima. Moramo tome stati na kraj i vući hrabre poteze - rekao je Ilčić.

Prije toga je naglasio da ih nazivaju nacistima, fašistima jer govore pozitvino o nacionalnoj vrijednostima i kulturi. Naglasio je da Domoljubna koalcija treba ostati u zajedništvu. 

- Alternativa bi nas vratila 30-40 godina nazad - rekao je Ilčić.

Orešković: Opa, ima vas!

Premijer Tihomir Orešković je pred članovima HDZ-a dao potoporu Tomislavu Karamarku. Iako se dosad spekuliralo da je u boljim odnosima s Božom Petrovom, jučer je prozvao očito i Most. 

- Svaka vlada je snažna koliko i neki njeni članovi. Samo tako možemo ispuniti što smo obećali. Dogovorili smo se da učinimo bolju zemlju za građane, a ja se držim toga. Izloženi smo pokuajima napada i destabilizacije vlade i zemlje. Oni neće uspjeti i neće spriječiti reforme, otvoreno vam kažem. Naša Hrvatska s ovom vladom će izaći iz krize i to je jedni put kojim možemo ići - rekao je Orešković

Kako je dočekan pljeskom, Tim Orešković je poručio: Opa, ima vas!

Biraju stranačko vodstvo

HDZ-ov opći izborni sabor, počeo je u podne u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, izabrat će novog zamjenika predsjednika, potpredsjednike i članove Predsjedništva stranke te ostala tijela nužna za funkcioniranje stranke u narednom četverogodišnjem razdoblju.

Jedini kandidat za zamjenika predsjednika je dosadašnji glavni tajnik stranke Milijan Brkić, a za poziciju šest potpredsjednika natječe se 14 kandidata - Domagoj Ivan Milošević, Tomislav Tolušić, Tomislav Čuljak, Anđelko Stričak, Darko Horvat, Dubravka Šuica, Ante Sanader, Oleg Butković, Božidar Kalmeta, Ivana Maletić, Miro Kovač, Josip Bilaver, Josipa Rimac i Frano Lucić.

Uz potpredsjednike, bira se i 10 članova Predsjedništva HDZ-a, po dva člana iz svake od pet skupina županija, a za tu se dužnost natječu ukupno 32 kandidata.

Delegati će izabrati i članove Visokog časnog suda te predsjednika i članove Nadzornog odbora stranke.

HDZ time danas završava unutarstranačke izbore na kojima je prije nešto više od mjesec dana kao jedini kandidat za predsjednika stranke u još jednom mandatu izravnim izborom (jedan član-jedan glas) potvrđen Tomislav Karamarko.

Sabor se održava u za HDZ neugodnoj situaciji, budući da se druga po snazi vladajuća stranka Most dan ranije priklonila zahtjevu oporbe da se Karamarka opozove s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade, nakon što je u javnost iscurilo da je njegova supruga Ana Karamarko poslovno surađivala s konzultantom mađarskog MOL-a, s kojim se Hrvatska spori oko upravljačkih prava u INA-i.

Do medija su u proteklih mjesec dana dolazile i informacije o neslozi između Karamarka i Brkića te o snažnoj podjeli stranke na dvije struje, pri čemu se spominjala i mogućnost formiranja trećeg bloka, no posljednje neslužbene informacije iz HDZ-a kazuju kako je postignut dogovor o sastavu najviših stranačkih tijela.

U petak je zasjedalo i Predsjedništvo stranke i jednoglasno podržalo Karamarka, a novinarima se nakon sjednice obratio predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, poručivši kako je HDZ jedinstvena i snažna stranka te kako će to pokazati i na izbornom saboru.

Ustvrdio je kako je situacija oko Karamarka ojačala HDZ, a Most optužio da želi srušiti sadašnju vladu i na vlast ponovo dovesti SDP-ova čelnika Zorana Milanovića.

Na izborni sabor stranke, sukladno običaju, pozvani su i čelnici stranaka Domoljubne koalicije,  predsjednik Mosta Božo Petrov te nestranački premijer Tihomir Orešković.

Idi na 24sata

Komentari 379

  • oktopus21 29.05.2016.

    kako to da manolic joza nije bio pocasni gost,nisam ni tomca vidio

  • oktopus21 29.05.2016.

    tocno na mostu se ne gradi kuca,pogotovo ako ti je predak spavao ispod mosta,ispod mosta u politiku,ostaje samo jadna zemljo jadni ljudi

  • projekt_venus 29.05.2016.

    HDZ-ovska mafija na jednom mjestu...hm...da ima boga, poslao bi munju

Komentiraj...
Vidi sve komentare