To je to što me zanima!

Izmjene Ustava: Obavezno školovanje bit će 10 god.?

Promjenama Ustava pretvorbeni kriminal neće više moći zastarjeti, opće školovanje neće se plaćati, a hrvatske građane će su izručivati u EU
Vidi originalni članak

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru poslala prijedlog izmjena Ustava. Među novinama je uvođenje odredbi o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala, a predviđa se oduzimanje protupravno stečene imovine. Kosor je istaknula da zastara ne smije ići u korist počiniteljima teških kaznenih djela u pretvorbi i privatizaciji napominjući da to treba promijeniti.
- Ovo je poruka i za buduće privatizacije da se ne ostane na onom 'tko je jamio, jamio je'. Onom tko je jamio stat ćemo na kraj i na vrat - rekla je Jadranka Kosor. Iako su za kažnjavanje pretvorbenog kriminala, prema tome su rezervirani potpredsjednici Vlade, Đurđa Adlešič i Slobodan Uzelac. Adlešič smatra da treba vidjeti mora li se to ugraditi u Ustav ili se može provesti i zakonom. Uzelac smatra da je treba prije utvrditi da li su uklonjene sve prepreke za retroaktivnu primjenu te odredbe. Kosor je rekla da HDZ inzistira da se odredba ugradi u Ustav jer predstavlja borbu protiv zaborava. Prijedlog izmjene Ustava predviđa i da opće obrazovanje bude obavezno i besplatno.
- S obzirom da imamo jedno od najkraćih razdoblja obaveznog školovanja, potrebno je dulje stjecanje kompetentnosti od 8-godišnjeg školovanja, a neke europske direktive predviđaju i obrazovanje od 10 godina - rekla je Kosor. Ustav će predvidjeti i da Hrvatska pristupanjem EU usvoji Europski uhidbeni nalog koji će omogućiti izručivanje hrvatskih građana kojima su izrečene kazne ili ih se traži zbog kaznenog djela u drugim članicama Unije. Što se tiče referenduma oko pristupanja EU, ta odredba će biti nešto 'labavija'. Da bi referendum bio valjan, na njega će morati izaći većina upisanih birača, a odlučivat će se većinom glasova birača koji pristupe referendumu.

KOSOR MINISTRE POČASTILA PRŠUTOM
Kako smo neslužbeno doznali premijerka Kosor je na sjednici Vlade ministre počastila pršutom. Razlog slavlju bio je to što HDZ-u rejting opet raste te što smo se u približavanju EU pomakli s mrtve točke.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • tomit1980 01.10.2009.

    školovanje ce biti 10god.obavezno zato sto ce knjige kostati 5000kn pa ce lopovi i tu moci zarađivati na sirotinji

  • PapaŠtrumpf 01.10.2009.

    Normalno, sada zakon kada su se svi bitni nakrali, hoćemo PORIJEKLO IMOVINE !!!...a što sa školovanjem ? Osigurat će te svima posao možda ? Rješavajte sada nezaposlene a nemojte blebetati u prazno !

Komentiraj...
Vidi sve komentare