To je to što me zanima!

Iznimno opasan pothvat: Kreće zaron do dna Crvenog jezera...

Pothvat je opasan jer je na dnu pritisak od 30 kilograma na centimetar čovjekova tijela. Pripreme traju sedam mjeseci. Francuz Frederic Swierczynski je svjetski poznati speleoronilac
Vidi originalni članak

Riječ je o vrlo opasnom i rizičnom pothvatu, koji se priprema posljednjih sedam mjeseci. Francuz Frederic Swierczynski zaronit će u subotu do dna Crvenog jezera, a cijeli pothvat trajat će šest sati. To će biti prvi put da je netko uspio stići do dna jezera, na dubinu od 270 do 280 metara.

- Danas je finale sedmomjesečnih priprema, nakon tjedan dana spuštanja tri tone opreme sve je spremno i vjerujemo u uspjeh. Nikad se ne zna je li jezero na dnu kao ravna ploča ili ima li i nekih kanala. Za ovo doba godine je izuzetno nizak vodostaj, a ovdje je čovjek najdublje ronio 1998. godine, do 181 metra, Nijemac Thomas Berend - izjavio je Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imotski, koja je jedan od organizatora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pripreme za zaron počele su prošle nedjelje. Prvi dan je stavljena žičara, pa je njome počelo spuštanje dijelova opreme i pontona. U srijedu je probni zaron bio na 100 do 150 metara. U četvrtak i petak znanstvenici su uzeli uzorke flore, faune i sedimenta da ekspedicija dobije znanstvenu dimenziju.

Kolovrat je dodao kako u cijelom projektu sudjeluje 40 ljudi, iz Ronilačkog kluba Crveno jezero, Turističke zajednice Imotskog, članovi HGSS-a, znanstvenici i ronioci.

- Frederic sa sobom nosi kameru specijaliziranu za te dubine, ali i kompjutor te jaku rasvjetu. Pothvat je opasan jer je na dnu pritisak od oko 30 kilograma na centimetar čovjekova tijela - zaključio je Kolovrat.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • tuzibaba_1 06.05.2017.

    mjerna jedinica pritiska nije kilogram na centimetar kvadratni, kilogram je jedinica mase. mogli ste napisati pounds per squer inch pa da računako kalkulatorom .

  • plutarh 06.05.2017.

    ipak mi nije jasno da nitko nikad prije nije spustio neku kameru ili bilo što drugo da snimi sve do dna .....

  • kordunaš59 06.05.2017.

    zašto nebi išli dole grmoja i petrov dole su sakrivene reforme

Komentiraj...
Vidi sve komentare