To je to što me zanima!

Izrael: U južnoj Gazi nema primirja i humanitarne pomoći

Bombardiranje Gaze kojom upravlja Hamas nastavljeno je tijekom noći, a stanovnici kažu da je to bio najteži udar dosad u devet dana sukoba
Vidi originalni članak

Izrael je u ponedjeljak priopćio da u južnoj Gazi nema prekida vatre, premda su sigurnosni izvori u Egiptu rekli da je postignut dogovor da se strancima omogući izlazak iz opkoljene palestinske enklave i dovoz humanitarne pomoći.

Bombardiranje Gaze kojom upravlja Hamas nastavljeno je tijekom noći, a stanovnici kažu da je to bio najteži udar dosad u devet dana sukoba.

HUMANITARNA KATASTROFA Guterres pozvao na oslobađanje talaca i hitan pristup Gazi: 'Bliski istok je na rubu ponora'

Izrael je objavio da zaustavlja bombardiranje na nekoliko sati samo na rutama evakuacije iz sjevernog dijela Pojasa Gaze prema jugu.

Dva egipatska sigurnosna izvora rekla su da je Izrael pristao zaustaviti svoje bombardiranje južnog dijela Gaze. Ti izvori očekuju da će se granični prijelaz Rafah koji je pod kontrolom Egipta ponovno otvoriti kako bi se vlasnicima stranih putovnica omogućio odlazak.

Ali ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekao je u priopćenju: "Trenutno nema primirja i humanitarne pomoći u Gazi u zamjenu za izvlačenje stranaca".

ZATIŠJE DO 12 Izrael zaustavio bombardiranje koridora za evakuaciju: 'Iskoristite to kratko vrijeme'

Svjedoci prenose da je nekoliko kamiona pod oznakama UN-a napuštalo južni pojas Gaze u ponedjeljak u smjeru mjesta gdje se spajaju granice palestinske enklave s Izraelom i Egiptom.

U početku se činilo da su kamioni bili na putu prema prijelazu Rafah na granici Gaze i Egipta, no kasnije se činilo da ih je njihov put vodio u smjeru Kerem Shaloma, izraelskog graničnog prijelaza blizu egipatske granice.

Situacija na prijelazu Rafah ostala je nejasna.  Izrael je uveo strogu blokadu i priprema kopnenu invaziju kako bi uništio Hamas.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • TLV 16.10.2023.

    dok god palestinski hamas bude židove više mrzio, nek što vole svoju djecu, tu mira ne može biti

Komentiraj...
Vidi sve komentare