To je to što me zanima!

Izraelski premijer: Izrael ne želi okupirati Gazu, ali treba imati uvjerljive snage za obranu...

U izraelskom bombardiranju Gaze poginulo je više od 10.800 Palestinaca, po izvješćima tamošnjih zdravstvenih službi
Vidi originalni članak

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak da njegova zemlja ne želi osvojiti, okupirati ili vladati Gazom nakon rata protiv Hamasa, ali da će u palestinsku enklavu morati ući "uvjerljive snage", bude li potrebno sprječavanje vojne prijetnje.

Netanyahuove riječi ovoga tjedna da će Izrael biti odgovoran za sigurnost u Gazi izazvale su negativnu reakciju Sjedinjenih Država, glavnoga izraelskog saveznika.

PAO DOGOVOR! Bijela kuća: 'Izrael će provoditi četverosatne stanke na sjeveru Gaze za evakuaciju civila'

Washington je najavio da će se suprotstaviti izraelskoj okupaciji Gaze nakon rata, u kojemu Izrael bombardiranjem pokušava uništiti vodstvo Hamasa nakon napada na jug Izraela 7. listopada u kojemu je, po izvješćima Izraela, poginulo 1400 ljudi.

"Ne želimo osvojiti Gazu, ne želimo okupirati Gazu i ne želimo vladati Gazom", rekao je u četvrtak Netanyahu za Fox News.

Dodao je da će se u Gazi morati uspostaviti civilna vlada, ali da će se Izrael pobrinuti da se napad poput onoga 7. listopada ne ponovi.

VIDEO: INCIDENT U BEOGRADU Navijači Partizana brutalno su vrijeđali bivšeg igrača. Izraelac je sjeo na klupu i rasplakao se

"Znači, moramo imati uvjerljive snage koje će, bude li potrebno, ući u Gazu i pobiti ubojice. Tako će se spriječiti da se ponovno pojavi skupina poput Hamasa", rekao je Netanyahu.

U izraelskom bombardiranju Gaze poginulo je više od 10.800 Palestinaca, po izvješćima tamošnjih zdravstvenih službi. Humanitarna katastrofa nastupila je kada je nestalo osnovnih zaliha, a broj ranjenih prevelik je za zdravstveni sustav.

Američki dužnosnici kažu da bi se nakon rata u Gazu trebala vratiti Palestinska samouprava, koja ima ograničenu vlast na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom. Hamas je preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. godine.

PONOVNO U LIJEPOJ NAŠOJ? Umjesto Izraela, Hrvatska želi organizirati Euro u vaterpolu! Savez: Ozbiljan smo kandidat

Najviši palestinski dužnosnici, uključujući i Mahmouda Abbasa kažu da povratak Palestinske samouprave u Gazu mora pratiti političko rješenje kojim će se prekinuti izraelska okupacija teritorija koji je zauzeo u ratu 1967. godine.

Netanyahu je rekao da nakon rata "Gaza mora biti demilitarizirana, deradikalizirana i obnovljena".

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh rekao je ovoga tjedna za PBS da se Palestinska samouprava neće vratiti u Gazu "na izraelskom tenku".

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • nJoy 11.11.2023.

    Zločinci su pobili 4000 djece i još im nije dovoljno.

  • gojko ercegovac 10.11.2023.

    Fasisti.i hiki je bio zidov.na osnovu toga su dobili drzavu.

  • Mjerilo21230 10.11.2023.

    Nece nikad bit mira i ginut ce i jedni i drugi dok se ne uspostavi Palestinska drzava

Komentiraj...
Vidi sve komentare