To je to što me zanima!

Izrečene presude za Kupsku: Krivi su Conex i šef Lovrenčić

Lovrenčić je osuđen na godinu dana uvjetne kazne, uz rok kušnje od tri godine, dok Conex mora platiti novčanu kaznu u iznosu od 50.000 kuna. Ostali su oslobođeni
Vidi originalni članak

Na Općinskom sudu u Zagrebu izrečena je presuda Davorinu Lovrenčiću i ostalim optuženima zbog urušavanja u Kupskoj ulici u Zagrebu u rujnu 2007. godine. 

Osim Lovrenčića, direktora Conexa, na optuženičkoj klupi su bili i Conexov voditelj radova Gabrijel Kostanjevečki, inženjer tehnike Marija Perić i nadzorni inženjer Tonči Glavinić, a od pravnih osoba tvrtke Conex, Tehnika i Interkonzalting.

Lovrenčiću je Sud izrekao zatvorsku kaznu od godinu dana koja je promijenjena u uvjetnu, uz rok kušnje od tri godine, a mora platiti i dio sudskih troškova u iznosu od 10 tisuća kuna.

Krivo je i društvo Conex kojem je izrečena novčana kazna u iznosu od 50 tisuća kuna. 

Svi ostali oslobođeni su krivnje. 

Lovrenčić je bio optužen za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a Sud je procijenio da je pri projektiranju postupio protivno propisima i tako izazvao opasnost za život ljudi i imovinu većeg opsega. Prema nekim procjenama prouzročena imovinska šteta iznosi najmanje 2 milijuna i 746 tisuća kuna. 

Sud je procijenio da Lovrenčić nije postupao sa svjesnom namjerom već da se radi o nehaju. Kako su objasnili, jednostavno je pogrešno procijenio stanje i mjerenja koja su ukazivala na opasnost. Zbog toga je dobio uvjetnu kaznu, a sud mu je u obzir pri određivanju kazne uzeo i besprijekornu karijeru. 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • laky145 27.11.2012.

    ovo je ogledalo naseg pravosudja u zadnjih 20 god.sto vise sjebes i rasturis manja je kazna.

  • Caffe-bar Gemini 27.11.2012.

    U tehici nema nehaja. Sve je egzaktno. Radiš ili ne radiš po pravilu struke. Ukoliko se ne pridržavaš pravila struke, snosiš posljedice. Argument da nije dobro proučio ispitivanja, nije nikakav argument. Prije bih rekao da se svjesno nije išlo u radove s dužnom pažnjom, kako bi se smanjili troškovi gradnje. Smanjenjem tih troškova netko je htio ostvariti veću dobit. Svjesno dovođenje u rizik mora biti primjereno sankcionirano. Svi projektanti i nadzorni inženjeri imaju police osiguranja koje mogu djelomično ili u cjelosti pokriti takve štete, a kreću se do 1.500.000,00 kn. Sudac je očito naklonjen optuženima ili osiguravateljima.

  • libeluli 27.11.2012.

    baš me briga za kazne, tko će ljudima nadoknaditi štetu ili osigurati domove...ne neke šupe

Komentiraj...
Vidi sve komentare