To je to što me zanima!

Jaca Bič Božji: Ivan Šuker favorit za odlazak iz Vlade

Ministri na kladionici: Ni sad neće vidjeti u kakvom strahu žive hrvatski radnici. Ako ih smijene, čeka ih 15.000 kn plaće u Saboru ili direktorska fotelja
Vidi originalni članak

Najave premijerke kako će rekonstruirati Vladu poput biča je ošinula njezine ministre. Jedino je u svoj status sigurna Đurđa Adlešič, koja će ionako biti razriješena početkom listopada. Ostali vjerojatno traže odgovore na sljedeća pitanja:
1. ZAŠTO SE OGLASILA BAŠ U AMERICI?
Iz svjetskog centra moći svaka poruka puno jače odzvanja. Više je puta ponovila kako “ima potporu SAD-a za ulazak u EU, vodi borbu protiv korupcije i stvara klimu za strana ulaganja”. A možda joj je netko tamo i rekao kako bi bilo dobro da nekoga smijeni.
2. ZAŠTO BAŠ SADA?
Kosor je u 15 mjeseci na vlasti ispucala sve adute. Uhićenja i istrage protiv korumpiranih dužnosnika joj ne podižu rejting među građanima, mjere za izlazak iz krize su jalove, među radnicima vlada nezadovoljstvo (najsvježiji primjeri su Kamensko i splitska Željezara). Uz to, krakovi novih  istraga opet vode natrag do nekog u Banskim dvorima, što je najbolje pokazalo Polančecovo svjedočenje o slučaju Ine. Smjena u Vladi jedino je oruđe koje ima u rukama.
3. ŠTO MISLI TIME DOBITI?
Očekuje potporu građana i bolju poziciju u predizbornoj kampanji. Mora se braniti i od sve žešćih kritika SDP-a, koji je predstavio svoj gospodarski program. Smjenama može kupiti vrijeme za smišljanje novih poteza.
4. ŠTO MOŽE IZGUBITI?
Ako dirne u Kalmetu, Milinovića ili Vukelića, gubi jaku izbornu bazu u Dalmaciji, Lici i Karlovcu, tvrdim HDZ-ovim uporištima. Time bi joj značajno oslabila pozicija u stranci. Najmanje bolno joj je smijeniti Šukera, s kojim ionako, čini se, nije na istoj valnoj duljini, i Popijača, koji nije pokazao da se zna nositi s gospodarskim problemima zemlje.
5. IMA LI NEDODIRLJIVIH?
HSS-ove ministre ne smije dirati jer bi time srušila koaliciju koja ovu Vladu drži na životu. Uzelac joj je zalog potpore srpske manjine.
6. KOJI JAČI POTEZI JOJ PREOSTAJU?
Kosor u rukavu ima i najradikalniji adut: Može dati ostavku, čime bi pala Vlada i raspisali se prijevremeni izbori. Iako zvuči paradoksalno, time bi, možda, mogla vratiti povjerenje birača i vratiti se na vlast.
7. ŠTO AKO NE SMIJENI NIKOGA?
Tada će izgubiti i zadnju trunku vjerodostojnosti nakon što je već izbjegla ozbiljan rebalans proračuna i referendum.
Kada bismo šanse za smjenjivanje preveli u kladioničarske koeficijente, najbliži smjeni su Šuker i Popijač (koeficijent 1,10. Za uloženu kunu možete dobiti deset lipa), a najsigurniji su HSS-ovci (koeficijent 10, za uloženu kunu možete dobiti čak devet).

IVAN ŠUKER: Odlazak ministra financija je gotovo sigurna oklada. U stranci mu zamjeraju što se nije obranio od Polančecovih optužbi da je znao za sve sporne Inine ugovore.
ĐURO POPIJAČ: Popijača je najlakše zamijeniti jer se nije proslavio genijalnim gospodarskim planovima. Većinom ‘‘gasi vatru’’ u državnim tvrtkama.

>>> PROČITAJTE KAKO STOJE OSTALI MINISTRI
>>> BAČIĆ: NIJE SE PRIČALO O KONKRETNIM IMENIMA

Idi na 24sata

Komentari 39

  • sanja4 27.09.2010.

    još samo da ona odje...pa sve za pet!!!

  • dsmajgel 27.09.2010.

    i ja bih volio takav \"otkaz\"....... kako ih nije sram!!!!!!!!!

  • deda52 27.09.2010.

    Svi su oni favoriti skupa sa Kosoricom

Komentiraj...
Vidi sve komentare