To je to što me zanima!

JAČI OD SMRTI: Mališana su oživljavali čak pet puta

Rijeka: Dječak Dean Doknić (4) rodio se s teškim oštećenjima mozga i potpuno nepokretan. Stalno je bio na respiratoru te nije mogao sam disati...
Vidi originalni članak

Dean Doknić iz Rijeke 11. siječnja proslavio je četvrti rođendan. Rodio se sa samo 940 grama u 29. tjednu trudnoće. Godinu dana ležao je na Odjelu intenzivne njege Dječje bolnice Kantrida, nakon čega je još tri mjeseca proveo na Odjelu pulmologije.
Dječak se rodio s teškim oštećenjima mozga i potpuno nepokretan. Stalno je bio na respiratoru, nije mogao samostalno disati, imao je potpuno nerazvijena pluća. Na intenzivnoj njezi roditelji su ga mogli viđati svakoga dana samo 20-ak minuta. Doktori i medicinske sestre bili su mu sve, on je čudo koje je, zahvaljujući njima, preživjelo.
- Čak je pet puta bio klinički mrtav. Morali su  ga reanimirati. Uvijek sam vjerovala u njega - objašnjava kroz što je sve prošao njezin sinčić majka Smiljana Doknić (29). Dodala je kako je Dean bio toliko sitan da joj je stao u dlanove.
Nakon 17 mjeseci hospitalizacije i svakodnevne borbe roditelji su Deana napokon doveli kući. Nabavili su potrebnu medicinsku aparaturu kako bi Dean kod kuće mogao nesmetano živjeti. 
- Sterilizirali smo prostorije, nosili zaštitne maske, educirali se u bolnici kako se odnositi prema djetetu koje je 100-postotni invalid. Do druge je godine naš Dean bio priključen na kisik. Postupno smo ga naučili disati, sada je stabilno, ali velik problem predstavljaju fizikalne terapije, koje su mu neophodne - rekla je majka Smiljana.
Liječnici specijalisti preporučuju kontinuiranu fizikalnu terapiju, koja je neophodna da bi Dean počeo puzati ili sjediti. 
- Fizijatricu Stošiju Bolić doslovno moram preklinjati i moliti da napiše preporuku za terapiju - ogorčena je zaključila majka.

SAMO MU REDOVITA REHABILITACIJA MOŽE POMOĆI DA HODA
Sve što tražim jest da se mome djetetu odobri ono na što ima pravo, a to je da se s njime u kontinuitetu vježba svaki dan i pruži mu se šansa da napreduje. Ja sam educirana, ali nije jednako vježbam li ja s njime ili stručnjak terapeut. Nakon sveg liječničkog truda da preživi, besmisleno je da sve propadne zbog procedura i iščekivanja hoćemo li dobiti terapiju ili ne, ogorčena je majka. 
Dean je dobio rješenje HZZO-a kojim mu je u dječjoj bolnici na Kantridi odobrena fizikalna terapija dva puta na tjedan. Stručnjaci kažu da mu mogu pomoći jedino intenzivne vježbe. Prema HZZO-u, Deanu nije potrebno vježbanje s terapeutom više od dva puta u tjednu.

U BOLNICI JE BIO ČAK 17 MJESECI
Nakon rođenja Dean je odmah morao ostati u bolnici. Više od godinu i pol ležao ja na raznim odjelima riječke bolnice.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • tallyst 16.02.2009.

    Bože daj snage i Deanu i majci!!OGORČENA??!S punim pravom i da trebala je i prije sa svojim slučajem u javnost da se vidi šta se radi koja nepravda vlada!!Pa zaboga žena samo traži ono šta joj i pripada ali jbg.to nije sin tamo nekog xy bogatuna pa da se obavi sve al kako triba makar i izad zatvorenih vrata al dite bi imalo sve!Zar ne?SRAMOTNI,beščutne moralne nakazetine pomozite Deani i njegovoj majci i ocu JEL VAM PAD NATALITETA??DA RAĐAMO DICU? MARŠ STOKE ODVRATNE!!!! VI gospodo u foteljama puni hemeroida na dupetu PODUZMITE NEŠTO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • munin 16.02.2009.

    IMAM CURICU KOJA SVAKI DAN IMA TERAPIJU KOD KUCE I VJERUJTE DA MI JE NAJGORE KADA ME KOMISIJA SVAKIH 30 DANA PONOVO POZIVA A DOBRO ZNAJU DA ZA NJENU DIJAGNOZU MORA KONTINUIRANO DOBIVATI VJEŽBE,JER MI,RODITELJI,NISMO SKOLOVANI KAO FIZIOTERAPEUTI.RUŽNO JE RECI,ALI MAJKA VJEROJATNO MORA DOKORIMA UDARITI SAKOM O STAL,DA BI OSTV ARILA PRAVA ZA SVOJE DIJETE.SRETNO MALISANU.

  • brusnica 16.02.2009.

    ako njemu nije potrebna pomoć, komu je???nadam se da če uspjeti!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare