Obavijesti

News

Komentari 11

JAČI OD SMRTI: Mališana su oživljavali čak pet puta

JAČI OD SMRTI: Mališana su oživljavali čak pet puta
7

Rijeka: Dječak Dean Doknić (4) rodio se s teškim oštećenjima mozga i potpuno nepokretan. Stalno je bio na respiratoru te nije mogao sam disati...

VIDEO

Dean Doknić iz Rijeke 11. siječnja proslavio je četvrti rođendan. Rodio se sa samo 940 grama u 29. tjednu trudnoće. Godinu dana ležao je na Odjelu intenzivne njege Dječje bolnice Kantrida, nakon čega je još tri mjeseca proveo na Odjelu pulmologije.
Dječak se rodio s teškim oštećenjima mozga i potpuno nepokretan. Stalno je bio na respiratoru, nije mogao samostalno disati, imao je potpuno nerazvijena pluća. Na intenzivnoj njezi roditelji su ga mogli viđati svakoga dana samo 20-ak minuta. Doktori i medicinske sestre bili su mu sve, on je čudo koje je, zahvaljujući njima, preživjelo.
- Čak je pet puta bio klinički mrtav. Morali su  ga reanimirati. Uvijek sam vjerovala u njega - objašnjava kroz što je sve prošao njezin sinčić majka Smiljana Doknić (29). Dodala je kako je Dean bio toliko sitan da joj je stao u dlanove.
Nakon 17 mjeseci hospitalizacije i svakodnevne borbe roditelji su Deana napokon doveli kući. Nabavili su potrebnu medicinsku aparaturu kako bi Dean kod kuće mogao nesmetano živjeti. 
- Sterilizirali smo prostorije, nosili zaštitne maske, educirali se u bolnici kako se odnositi prema djetetu koje je 100-postotni invalid. Do druge je godine naš Dean bio priključen na kisik. Postupno smo ga naučili disati, sada je stabilno, ali velik problem predstavljaju fizikalne terapije, koje su mu neophodne - rekla je majka Smiljana.
Liječnici specijalisti preporučuju kontinuiranu fizikalnu terapiju, koja je neophodna da bi Dean počeo puzati ili sjediti. 
- Fizijatricu Stošiju Bolić doslovno moram preklinjati i moliti da napiše preporuku za terapiju - ogorčena je zaključila majka.

SAMO MU REDOVITA REHABILITACIJA MOŽE POMOĆI DA HODA
Sve što tražim jest da se mome djetetu odobri ono na što ima pravo, a to je da se s njime u kontinuitetu vježba svaki dan i pruži mu se šansa da napreduje. Ja sam educirana, ali nije jednako vježbam li ja s njime ili stručnjak terapeut. Nakon sveg liječničkog truda da preživi, besmisleno je da sve propadne zbog procedura i iščekivanja hoćemo li dobiti terapiju ili ne, ogorčena je majka. 
Dean je dobio rješenje HZZO-a kojim mu je u dječjoj bolnici na Kantridi odobrena fizikalna terapija dva puta na tjedan. Stručnjaci kažu da mu mogu pomoći jedino intenzivne vježbe. Prema HZZO-u, Deanu nije potrebno vježbanje s terapeutom više od dva puta u tjednu.

U BOLNICI JE BIO ČAK 17 MJESECI
Nakon rođenja Dean je odmah morao ostati u bolnici. Više od godinu i pol ležao ja na raznim odjelima riječke bolnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije