To je to što me zanima!

'Jako su je povrijedili, pratit ću je svaki dan kad krene u školu'

Očajnog oca cijela ova situacija je sasvim zaprepastila jer nije znao da su djeca na takvo što spremna. Vršnjaci iz škole su je maltretirali i nad njom se iživljavali te kasnije objavili snimke
Vidi originalni članak

Kćer je sada dosta povrijeđena i potištena. Tek sada je shvatila što su joj napravili, ali sve u svemu dobro je, dobro se drži. 
Rekao nam je to otac djevojke (18) s intelektualnim poteškoćama nad kojom su se vršnjaci iživljavali, a zatim snimku stavili na društvene mreže. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Stravičnu priču o brutalnom iživljavanju vršnjaka nad djevojkom, inače polaznicom škole za djecu s intelektualnim teškoćama u središnjoj Hrvatskoj 24sata objavio je u subotu. Vršnjaci su je pozvali na druženje te je tjerali da jede izmet, gura grančicu drveta u usta da povrati i da jede lišće, te sve to snimali i objavili. Zlostavljana djevojka koja je intelektualno na razini djeteta nesvjesna što od nje traže poslušala je njihove naredbe. 

- Par dana ranije je isto imala problema no ništa tako strašno. Tada se radilo o neprikladnim fotografijama, slikali su je s ispruženim jezikom i nožem i to stavili na njen lažni profil otvoren na društvenoj mreži i to je prijavljeno policiji, no ovo je tragično. Nastavit će normalno pohađati školu uz pojačan nadzor i moj, kao i škole i centra - rekao nam je očajni otac kojeg je cijela ova situacija sasvim zaprepastila jer nije znao da su djeca na takvo što spremna.

SNIMALI IŽIVLJAVANJE Djevojku (18) s poteškoćama u razvoju tjerali da jede blato...

Ravnatelj centra, koji nam je najprije kazao da o slučaju ništa ne zna, jučer je izjavio da će djevojka dobiti stručnu pomoć. 

- Nakon događaja ćemo prema našoj učenici poduzeti sljedeće mjere: preporučen je pregled psihijatra, procjena poslovne sposobnosti i utvrđivanje vrste i opsega teškoća, daljnje praćenje i savjetovanje - kazao je ravnatelj.

Psihologinja ustanove koju djevojka pohađa nam je rekla da će nastojati da se već idući tjedan djevojka vrati u školu te da se normalno uključi u sve aktivnosti. 

- U redovnom smo kontaktu s njenim ocem zbog pratnje od kuće do škole radi dodatne zaštite - kazala nam je.

U policiji su nam tek potvrdili da su o događaju zaprimili prijavu i pokrenuli kriminalističku istragu. Ovaj slučaj nažalost nije izoliran. Društvenim mrežama šire se razni lažni profili preko kojih mladi anonimno objavljuju, komentiraju, izruguju, šire laže.

- Društvene mreže daju djeci privid anonimnosti pa misle kako se za nasilje ne može saznati i to im daje određenu slobodu. Ako roditelji prema djeci u odgoju nisu imali humanistički pristup i učili ih da budu suosjećajni, da razvijaju emocionalnu inteligenciju i da ih se uči da budu “heroji” i zastupaju prave vrijednosti premda im 50 drugih vršnjaka govore da nisu u pravu, onda se društvene mreže zloupotrebljavaju i djeca postaju pakosna - objasnio nam je socijalni pedagog i psihoterapeut Nebojša Buđanovac. 

Njegov riječi potvrđuje i raniji slučajevi internetskog zlostavljanja o kojima su pisali mediji, poput  Spotted Fejk profila. Radi se o lažnim profilima gdje mladi objavljuju fotografije svojih vršnjaka koji nose lažne brendove pa im se onda izruguju i vrijeđaju. Mediji su pisali i o dječaku  s jednog otoka kojeg su krajem 2018. vršnjaci pretukli tako da mu je pjena krenula na usta, a on se počeo tresti i gušiti. Roditelji su organizirali mirni prosvjed da bi ukazali na problem vršnjačkog nasilja. Ovo su  samo neki od  šokantnih primjera  vršnjačkog nasilja. 

- Dok god ne budemo tretirali djecu kao kapital dotada ćemo imati ovakvo stanje. Za naše je društvo karakteristično da počnemo djelovati tek kada se nešto dogodi umjesto da ulažemo u preventivne programe. Društvene mreže se reklamiraju kao dobra zabava, a istraživanja su pokazala da ako želite biti poznati morate vrijeđati i djeca to koriste jer ne znaju drugačije  Djeca su se otuđila, postali su autodestruktivni i antisocijalni i to ispoljavaju na društvenim mrežama - objašnjava pedagog i sociolog Zlatko Miliša. 

Dodaje kako bi obaveza svake škole trebala biti promicanje međusobnog pomaganja i altruizma.

- Škole bi mogle birati najboljeg učenika i profesora generacije što će osvijestiti mlade da treba biti altruističan, da se cijeni dobrota i suosjećanje i međusobno pomaganje - kaže Miliša. 

Smatra i kako bi svaki grad i općina morali osigurati centre za mlade gdje bi mladima uvijek vrata bila otvorena i gdje bi s njima radili stručnjaci, a škole i vikendima trebaju biti otvorene.

- Ja kao učitelj odabrao sam poziv, ne samo zanimanje. Meni bi mobitel trebao biti u svakom trenutku dostupan kako bi mi se učenik mogao javiti s problemom, a škola treba biti mjesto okupljanja, a ne mjesto frustracija kakvim ga danas smatraju mnogi učenici. Djeca su kapital budućnosti, reći da za mlade nema novaca jer besmislica - zaključuje Miliša.

Nebojša Buđanovac napomenuo je kako društvene mreže nisu nužno loše, ali je bitno na koji se način koriste u čemu je najvažnija edukacija ne samo djece već i roditelja.

- U narodu se kaže: ‘S čekićem gradiš kuću, ali je s njim i rušiš.’ Djeca danas prate  društvene mreže  zaboravljaju kako s pratiteljima dolazi i odgovornost. Bitno je da roditelji sudjeluju u životima svoje djece - kaže Buđanovac.

Idi na 24sata

Komentari 64

  • laky03348 23.02.2020.

    Zlatna hrvatska mladež,nezna se koji je gori,na bolesnima se iživljavali,to samo govori kakav smo narod,i kakva nas budućnost sa mladima očekuje.Doduše ja odavno pišem da smo mi Hrvati zadnje smeće od naroda što se svaki dan i samo dokazuje.

  • Major Gašpar 23.02.2020.

    šta se čudite pa to je novi liberalni odgoj gdje po novim pravilima djeca odgajaju roditelje i kako vam pada na pamet kritizirati bezazlenu dječiju Igru !?

  • 22.02.2020.

    Ime prezime

Komentiraj...
Vidi sve komentare