To je to što me zanima!

Japan: Ministri posjetili sporno domoljubno svetište Yasukuni

Nekoliko japanskih ministara posjetilo je u subotu šintoistički hram Yasukuni, koji poštuju japanski nacionalisti, ali je u Aziji simbol japanske ratoborne prošlosti
Vidi originalni članak

Premijer Shinzo Abe je dao novčani prilog za svetište Yasukuni na 75. obljetnicu predaje Japana u Drugom svjetskom ratu, ali tamo ga ne očekuju. U tom hramu u Tokiju odaje se počast dušama oko 2,5 milijuna vojnika palih za Japan u ratovima. Ali Kinezi i Južnokorejci to ne prihvaćaju nakon što su se tijekom 1970-ih među imenima palih pojavila i imena 14 osuđenih ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ministar obrazovanja Koichi Hagiuda, koji je posjetio hram s ministrom okoliša Shinjirom Koizumijem je objasnio da je želio odati počast mrtvima. Još dvojica ministara su posjetila sporni hram, ministar unutrašnjih poslova Sanae Takaichi  i ministar teritorijalnih pitanja Seiichi Eto. 

Shinzo Abe nije posjetio hram od kraja 2013., godinu dana nakon što se vratio na vlast. Tim posjetom je povrijedio Peking i Seul i potaknuo rijetku diplomatsku opomenu Sjedinjenih Država. 

TEMA SRBIJA I KOSOVO Pompeo u Austriji: Prozvao Kinu i lobirao protiv Rusije i Irana...

Car Naruhito je u subotu sudjelovao na 75. obljetnici japanske kapitulacije.

- S dubokim kajanjem, iskreno se nadam da se ratna razaranje neće ponoviti - izjavio je unuk cara Hirohita koja je objavio poraz Japana 15. kolovoza 1945.

Abe je nazočio obilježavanju 75. godišnjice predaje Japana u Drugom svjetskom ratu.

- Nikad ne ponoviti tragediju rata. Ostat ćemo predani tom čvrstom obećanju - kazao je Abe.

Ta je svečanost bila desetak puta manjih razmjera od uobičajene zbog pandemije covida-19.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Old Kresoje 15.08.2020.

    Japan iz onog doba zaslužio je svaki atom koji je dobio.

  • kula124 15.08.2020.

    Dobro je da znamo kako u drugom svjetskom ratu nije bilo ratnih zločinaca među Englezima, Francuzima, Amerikancima i pogotovo Rusima. Jer to su bile vojske svjetlosti i duha svetog. Kad oni idu bojišnicom čule su se harfe i anđeoski zborovi s nebesa. Tako da oni smiju bez problema odat počast svojim mrtvima, ali nitko drugi ne smije svojima jer je to onda "nacizam". Zanimljivo... Zašto ne bi , na primjer, svi odali počast svojim mrtvima u miru i tišini i to je to?

  • totalnoodvaljen 15.08.2020.

    Hmmm.. problem je u tome što je Japan pokušao vojno dominirati nad kompletnom Azijom. Što im Kinezi do dan danas nisu oprostili nikako.

Komentiraj...
Vidi sve komentare