To je to što me zanima!

Je li Tesla hrvatski, srpski ili američki izumitelj? Evo što o njemu kažu razne Wikipedije

Sam Tesla o sebi je govorio da se jednako ponosi svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom, a razne Wikipedije pak imaju različito tumačenje oko Tesline nacionalnosti. Sve je pobrojao profil World of Statistics
Vidi originalni članak

Nikola Tesla je bez sumnje jedan od najvećih znanstvenika u povijesti, koji je oblikovao 20. stoljeće svojim izumima. 

Rodio se u Smiljanu kod Gospića 1856. godine u pravoslavnoj obitelji. Otac mu je bio svećenik, a majka takođe potječe iz svećeničke obitelji. Tu je proveo i djetinjstvo te se obrazovao u Smiljanu, a u Karlovcu završava gimnaziju, dok je studij upisao u Grazu 1870. Nekoliko godina kasnije odlazi u New York gdje provodi ostatak života i najveći dio svoje znanstvene karijere. 

MALO SUTRA... Mokri snovi ili slučajna greška na ambalaži? Na figurici Nikole Tesle napisali 'Rođen u Srbiji'

Teslu se često spominje kroz kontekst nacionalnosti, a zanimljivu je analizu objavio Twitter profil World of statistics. Oni su tako na jednom mjestu objavili popis nacionalnosti koje se pripisuju Tesli, ovisno o Wikipedijama u različitim zemljama diljem svijeta. 

Na hrvatskoj tako stoji da je hrvatsko-američki izumitelj srpskog podrijetla, Srbin je za brojne europske zemlje, dok je na srpskoj Wikipediji srpsko-američki izumitelj srpskog podrijetla, a Španjolcoma, Talijanima te nizu zemalja je naturalizirani Amerikanac srpskog podrijetla. 

OZLIJEĐEN VATROGASAC VIDEO Buktinja u državi New York: U plamenu je posljedni preostali Teslin laboratorij!

A u koresponednciji s Vladkom Mačekom iz 1936. godine Tesla je na Mačekovu formulaciju u kojoj ga je nazvao sinom srpskog roda i hrvatske domovine odgovorio da se jednako ponosi svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom.

Idi na 24sata

Komentari 119

  • Tutankaman 23.02.2024.

    Tesla prodana duša,da je imalo balkanac mi sada ne bih plaćali struju već bi ostali plaćali nama,sve je patente dao Amerima,je** ga Ameri

  • TCB 22.02.2024.

    Austria

  • Ante Portas 22.02.2024.

    Smiljan (pronounced [smîʎan]) is a village in the mountainous region of Western Lika in Croatia. It is located 6 km (3.7 mi) northwest of Gospić, and fifteen kilometers from the Zagreb-Split highway; its population is 418 (2011).[3] Smiljan is the birthplace of Serbian inventor and engineer Nikola Tesla.

Komentiraj...
Vidi sve komentare