To je to što me zanima!

Jedini izlaz: U Sloveniji drugi put u godinu dana dižu PDV

Od 1. svibnja stopu PDV-a od 22 posto povisit će na 24 posto, a sniženu stopu s 9,5 na 10 posto. Slovenski dug iznosi 25,3 milijarde eura, a očekuje se da će rasti
Vidi originalni članak

Vlada slovenske premijerke Alenke Bratušek odlučila je ponovno povećati PDV.

Na to su se odlučili nakon što je ustavni sud neustavnim proglasio zakon o porezu na nekretnine, zbog čega je državna blagajna ostala bez 200 milijuna eura.

Od 1. svibnja stopu PDV-a od 22 posto povisit će na 24 posto, a sniženu stopu s 9,5 na 10 posto. To je drugo povećanje PDV-a u manje od godinu dana. U lipnju prošle godine premijerka je prvi put podigla PDV s 20 na 22, odnosno s 8,5 na 9,5 posto. Slovenski dug iznosi 25,3 milijarde eura. Prema podacima slovenskog zavoda za statistiku, zaduženost se popela na 71,7 posto nacionalnog BDP-a. Do kraja ove godine dug bi mogao narasti na 28,8 milijardi eura, odnosno 80,9 posto BDP-a.

Ministar financija Uroš Čufer izjavio je da je povećanje stope PDV-a u sadašnjoj situaciji jedini izlaz jer su uvođenja posebnoga kriznog poreza ili smanjivanja socijalnih prava i mirovina neprihvatljivi. Premijerka Bratušek tvrdi da će porez na nekretnine prije ili kasnije morati uvesti.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • najiram 10 01.04.2014.

    u sloveniji je na vlasti socijal buržuazija ...a točno se zna kaj se radi sa sa socijalburžujim...pokazali su nam to francuzi u parizu za vrijeme pariške komune...

  • be yourself 01.04.2014.

    Sad kod naši provale da su nam se Janezi gadno približili, odmah će podić PDV na 30%.

  • fijuman 01.04.2014.

    Slovenci i vi ćete kao i mi Hrvati doživjeti dno dna jer kako su naše vlade iz godine u godinu podizale stopu PDV-a i sve više nas zaduživale tako mi sve lošije živimo i životarimo a standard je svima nama ispod granice dostojanstva za življenje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare