To je to što me zanima!

Jedinstven projekt u svijetu: Odlaze do dna Crvenog jezera

Pothvat je opasan jer je na dnu pritisak od 30 kilograma na centimetar čovjekova tijela. Pripreme traju sedam mjeseci. Francuz Frederic Swierczynski zaronit će u subotu
Vidi originalni članak

Riječ je o vrlo opasnom i rizičnom pothvatu, koji se priprema posljednjih sedam mjeseci. Francuz Frederic Swierczynski u subotu, 6. svibnja, zaronit će do dna Crvenog jezera, a cijeli pothvat trajat će šest sati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

To će biti prvi put da je netko uspio stići do dna jezera, na dubinu od 270 do 280 metara.

- Svjetski poznati speleoronilac Frederic tu je sa svojim timom. Stigli su njegovi pomoćni ronioci, liječnik iz Francuske, a i sva oprema za ronjenje je njihova. On je u suradnji sa zagrebačkim kolegama istraživao izvore u ovom kraju, tražio čovječje ribice. Tako smo se nekako upoznali i rodila se ideja za ovu ekspediciju – kaže nam Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imotski, koja je jedan od organizatora.

Pripreme za zaron počele su u nedjelju. Prvi dan je stavljena žičara, pa je njome počelo spuštanje dijelova opreme i pontona. U srijedu je probni zaron na 100 do 150 metara.

U četvrtak i petak znanstvenici će uzeti uzorke flore, faune i sedimenta da ekspedicija dobije znanstvenu dimenziju i u subotu bi trebao biti zaron do dna.

- Nakon 30-ak metara je tama, i tako do samog dna, gdje je fini mulj - kaže Kolovrat. Dodaje kako u cijelom projektu sudjeluje 40 ljudi, iz Ronilačkoga kluba Crveno jezero, Turističke zajednica Imotski, članovi HGSS-a, znanstvenici i ronioci.

- Frederic sa sobom nosi kameru specijaliziranu za te dubine, ali i kompjutor te jaku rasvjetu. Pothvat je opasan jer je na dnu pritisak od oko 30 kilograma na centimetar čovjekova tijela – zaključio je Kolovrat.

    

Idi na 24sata

Komentari 15

  • k13 03.05.2017.

    Ii sta kad stigne do dna? Mislim koja je smisao takvog po zivot opasnog pothvata...?

  • 03.05.2017.

    Kad se već spuštaš... povedi Vladu pa ga ostavi dolje

  • nikluk20 03.05.2017.

    čemu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare