To je to što me zanima!

Jedinstven ručni rad: Josipov drveni Harley 'pali' na šibicu

Splićanin Josip Vukov (70) je repliku slavnog motora radio od divlje kruške, mahagonija i masline od 1500 godina. Za izradu su mu trebale pune tri godine...
Vidi originalni članak

Josip Vukov (70) drvenu repliku Harleya Davidsona od 2,2 metra radio je tri godine. Motor je radio prema malom modelu, a pomagala mu je kći.

Motocikl je najvećim dijelom ručni rad, a dijelovi, poput volana, rađeni su na tokarskom stroju. Najviše oduševljava djecu i mnogobrojne turiste

- Koristio sam divlju krušku za auspuhe. Ona se teško nalazi i obrađuje, no nasreću, ima je na našem ranču u Bristu. Kotači su od mahagonija, koji se lako oblikuje. Ima dijelova od vinove loze i grana 1500 godina stare masline koju sam dobio iz Kaštela. Od tih drva su ukrasna vatra te dio naslonjača - rekao nam je Josip Vukov, koji živi u Splitu i na svojem ranču u Bristu, mjestu između Ploča i Makarske. 


- Moj Harley Davidson može se jedino upaliti šibicom, no tada neće puno ostati od njega. U Bristu ga rado ‘voze’ djeca i turisti. Dobio sam ponudu od 3000 eura za njega, no moglo bi i bolje, imam petoro unučadi, a novca uvijek fali - dometnuo je živahni Vukov. 


Trenutačno radi na drvenom lusteru s 50 žarulja, a pri kraju je, kaže, i posla na gitari koju dorađuje pet godina u tajnosti, a koja će biti kruna njegova života.


Umjetničku crtu naslijedio je od bake i majke, a počeo je s replikama igračaka.

Idi na 24sata

Komentari 84

  • 08.12.2014.

    Maslina stara 1500 godina? Prateći povijesne zapise ili C-14 metodom?

  • degtaryev 08.12.2014.

    Čestitam na trudu ,odlično.Odgovorne osobe za naše gospodarstvo i turizam bi trebale dati poticaj ovakvim ljudima.Doduše motor je malo prevelik za suvenir ,ali je atrakcija.Kad vidim u ovo pred-blagdansko vrijeme kako nam nude kinesku robu a ovakve ljude ne znamo cijeniti muka me uhvati.

  • kung fu panda 08.12.2014.

    prekrasno

Komentiraj...
Vidi sve komentare