To je to što me zanima!

Jedni kažu da su iz crkve čuli krikove, a drugi hvale župnika

Ivica Berdik, župnik Župe v. Stjepana prvomučenika Zagreb-Botinec, trenutno je suspendiran zbog rada karizmatske zajednice, iz koje nisu htjeli komentirati novonastalu situaciju
Vidi originalni članak

Zagrebačka nadbiskupija suspendirala je botinečkog župnika Ivicu Berdika. Zabranili su mu da služi mise i da ispovijeda te mu do daljnjega odredili 'vrijeme duhovnog promišljanja'.

- U svrhu ostvarenja brige za spasenje duša, ovime obavještavamo vjernike da je za vlč. Ivicu Berdika dana 12. lipnja 2019. godine donesena preventivna mjera udaljavanja sa Župe sv. Stjepana prvomučenika Zagreb-Botinec, kako bi se ispitalo njegovo pastoralno djelovanje u karizmatskoj zajednici koja se okuplja u Župi - šturo je priopćenje Nadbiskupije.

Na našu molbu da nam dodatno pojasne odluku nadbiskupa Bozanića, iz Tiskovnog ureda nadbiskupije odgovorili su kako ne mogu reći ništa više od onoga što piše u priopćenju.

Što misli o premještaju svog duhovnika, pitali smo i karizmatsku zajednicu 'Nanovo rođeni'.

- S obzirom na situaciju u kojoj smo se našli, molimo Vas za razumijevanje. Vodstvo zajednice trenutno ne može dati nikakvu službenu izjavu - poručili su 'Nanovo rođeni' te nam poslali Božji blagoslov.

Pokušali smo doći i do samog vlč. Berdika, ali su nam njegovi poznanici rekli kako u ovom trenutku ne želi davati izjave.

Monsinjor Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta Sv. Josipa u Karlovcu, koji je u petak trebao održati misu za karizmatsku zajednicu, nije nam želio komentirati suspenziju svog kolege.

- Odluka je na nadbiskupu i nema smisla da je ja objašnjavam. Velečasni Berdik me pozvao da održim misu i ja sam pristao, no na kraju je, zbog novonastale situacije, nisam ni održao - kaže mons. Sente ml.

Odluka nadbiskupa podijelila je i vjernike u novozagrebačkom naselju.

- Župnik je bio odličan i netko mu namješta. Dođite ovdje u nedjelju pa ćete vidjeti koliko ljudi dolazi na misu - kaže nam župljanka.

A crkvu sv. Stjepana prvomučenika, koja se nalazi u podrumu jedne kuće, posjetili smo jučer. Iako je bio radni dan, nekolicina mladih bila je u crkvi na cjelodnevnom klanjanju, koje je kao praksu uveo baš vlč. Berdik.

Ipak, neki župljani kažu da se župnik bavio politikom te tvrde da su se iz crkve čuli krikovi.

 - Presretna sam jer nakon ne znam koliko godina ponovno mogu otići u crkvu - kaže župljanka.

Iako nije sigurna zašto je smijenjen vlč. Berdik, smatra daje to bilo zbog aktivnosti karizmatske zajednice.

- Dosta je to sve bilo bučno. Nije nam bilo ugodno slušati čudne krikove. Meni to nije normalno. Možda sam u krivu, ali drago mi je da je otišao - priča stanovnica Botinca.

Smetalo ju je, kaže, i što je župnik propagirao desne političke opcije.

- Sve se vuklo kroz priču o velikim Hrvatima, a spominjao je i Hrvatsku do Zemuna. Tada sam prestala ići u crkvu - zaključuje mještanka.

Druga pak ističe kako tu ne vidi problem.

- I ja sam angažirana za svoju političku stranku pa zašto ne bi bio i on? Puno sam se puta svadila s njim, ali zaista je bio dobar svećenik. Ne znamo zašto više nije župnik, ali točno bih digla bunu da ga vratimo - priznaje župljanka. Ističe da je vlč. puno brinuo o mladima te su u župu dolazili i vjernici iz susjednih župa. Mlade je privukao karizmatskom zajednicom. Išli su čak i u Bugarsku.

Brigu o župi zasada je preuzeo župnik iz susjedne župe u Savskom Gaju. Vjernici su zamjeraju što je ukinuo jednu od nedjeljnih misa te se većina nada povratku vlč. Berdika. Neki razlog za suspenziju vide u činjenici da je Berdik javno kritizirao kardinala Bozanića, okrivljujući ga da nije učinio ništa kako bi Botinec dobio novoizgrađenu crkvu pa misu i dalje imaju u podrumu prenamijenjene kuće.

Nekoliko članova karizmatske zajednice sreli smo i uživo, ali su nam poručili da ne mogu komentirati novonastalu situaciju. U zajednici, kažu, vlada zavjet šutnje.

 

Idi na 24sata

Komentari 103

  • 18.06.2019.

    Odličan svečenik,svečelik kojemu nesmetaju dijeca koji okuplja omladino oko sebe.Nedavno smo imali svetu Pričest i prelijepo je bilo nikad nisam niti u jednoj crkvi bila da je tako lijepo bilo sve isplanirano ma prelijepo.Neka mu je bog na pomoci a i nama njegovim zupljanima.Da se sto prije vrati ❤

  • škver 18.06.2019.

    Znao je Tito.

  • JaSamBog 18.06.2019.

    ofceeeeeeeeeeeeee

Komentiraj...
Vidi sve komentare