Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
103 komentara

Jedni kažu da su iz crkve čuli krikove, a drugi hvale župnika

Ivica Berdik, župnik Župe v. Stjepana prvomučenika Zagreb-Botinec, trenutno je suspendiran zbog rada karizmatske zajednice, iz koje nisu htjeli komentirati novonastalu situaciju

103 komentara

Zagrebačka nadbiskupija suspendirala je botinečkog župnika Ivicu Berdika. Zabranili su mu da služi mise i da ispovijeda te mu do daljnjega odredili 'vrijeme duhovnog promišljanja'.

- U svrhu ostvarenja brige za spasenje duša, ovime obavještavamo vjernike da je za vlč. Ivicu Berdika dana 12. lipnja 2019. godine donesena preventivna mjera udaljavanja sa Župe sv. Stjepana prvomučenika Zagreb-Botinec, kako bi se ispitalo njegovo pastoralno djelovanje u karizmatskoj zajednici koja se okuplja u Župi - šturo je priopćenje Nadbiskupije.

Na našu molbu da nam dodatno pojasne odluku nadbiskupa Bozanića, iz Tiskovnog ureda nadbiskupije odgovorili su kako ne mogu reći ništa više od onoga što piše u priopćenju.

Što misli o premještaju svog duhovnika, pitali smo i karizmatsku zajednicu 'Nanovo rođeni'.

- S obzirom na situaciju u kojoj smo se našli, molimo Vas za razumijevanje. Vodstvo zajednice trenutno ne može dati nikakvu službenu izjavu - poručili su 'Nanovo rođeni' te nam poslali Božji blagoslov.

Pokušali smo doći i do samog vlč. Berdika, ali su nam njegovi poznanici rekli kako u ovom trenutku ne želi davati izjave.

Monsinjor Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta Sv. Josipa u Karlovcu, koji je u petak trebao održati misu za karizmatsku zajednicu, nije nam želio komentirati suspenziju svog kolege.

- Odluka je na nadbiskupu i nema smisla da je ja objašnjavam. Velečasni Berdik me pozvao da održim misu i ja sam pristao, no na kraju je, zbog novonastale situacije, nisam ni održao - kaže mons. Sente ml.

Hrvatska - Azerbajdzan | Autor: Jurica Galoic/PIXSELL Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Odluka nadbiskupa podijelila je i vjernike u novozagrebačkom naselju.

- Župnik je bio odličan i netko mu namješta. Dođite ovdje u nedjelju pa ćete vidjeti koliko ljudi dolazi na misu - kaže nam župljanka.

A crkvu sv. Stjepana prvomučenika, koja se nalazi u podrumu jedne kuće, posjetili smo jučer. Iako je bio radni dan, nekolicina mladih bila je u crkvi na cjelodnevnom klanjanju, koje je kao praksu uveo baš vlč. Berdik.

Hrvatska - Azerbajdzan | Autor: Jurica Galoic/PIXSELL Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ipak, neki župljani kažu da se župnik bavio politikom te tvrde da su se iz crkve čuli krikovi.

 - Presretna sam jer nakon ne znam koliko godina ponovno mogu otići u crkvu - kaže župljanka.

Iako nije sigurna zašto je smijenjen vlč. Berdik, smatra daje to bilo zbog aktivnosti karizmatske zajednice.

- Dosta je to sve bilo bučno. Nije nam bilo ugodno slušati čudne krikove. Meni to nije normalno. Možda sam u krivu, ali drago mi je da je otišao - priča stanovnica Botinca.

Smetalo ju je, kaže, i što je župnik propagirao desne političke opcije.

- Sve se vuklo kroz priču o velikim Hrvatima, a spominjao je i Hrvatsku do Zemuna. Tada sam prestala ići u crkvu - zaključuje mještanka.

Druga pak ističe kako tu ne vidi problem.

- I ja sam angažirana za svoju političku stranku pa zašto ne bi bio i on? Puno sam se puta svadila s njim, ali zaista je bio dobar svećenik. Ne znamo zašto više nije župnik, ali točno bih digla bunu da ga vratimo - priznaje župljanka. Ističe da je vlč. puno brinuo o mladima te su u župu dolazili i vjernici iz susjednih župa. Mlade je privukao karizmatskom zajednicom. Išli su čak i u Bugarsku.

Brigu o župi zasada je preuzeo župnik iz susjedne župe u Savskom Gaju. Vjernici su zamjeraju što je ukinuo jednu od nedjeljnih misa te se većina nada povratku vlč. Berdika. Neki razlog za suspenziju vide u činjenici da je Berdik javno kritizirao kardinala Bozanića, okrivljujući ga da nije učinio ništa kako bi Botinec dobio novoizgrađenu crkvu pa misu i dalje imaju u podrumu prenamijenjene kuće.

Nekoliko članova karizmatske zajednice sreli smo i uživo, ali su nam poručili da ne mogu komentirati novonastalu situaciju. U zajednici, kažu, vlada zavjet šutnje.

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message