To je to što me zanima!

Jegulje su držali u bazenima, a onda ih pakirali u PVC vrećice

U veljači je u Zračnoj luci Franjo Tuđman zaplijenjeno oko 252 tisuće jedinki mlađi jegulja, zaštićene europske vrste. Četvorica muškaraca iz Kine i Koreje i dalje su u pritvoru u Hrvatskoj.
Vidi originalni članak

USKOK je podignuo optužnicu protiv trojice Koreanaca i jednog Kineza koji su početkom veljače u zračnoj luci Franjo Tuđman uhvaćeni s osam kofera u kojima je bilo čak 252.000 mlađi jegulja, strogo zaštićene europske vrste, koje vrijede 3,3 milijuna kuna.  

U ZAGREBU Uginulo više od pola jegulja zaplijenjenih u zračnoj luci

Četvorica muškaraca su se udružili kako bi nabavili, prevezli i isporučili europske jegulje, takozvane staklače, iz Hrvatske u Vijetnam i druge države u Aziji. Htjeli su ih ilegalno prodavati i znali su da je to strogo zaštićena vrsta. 

Prvookrivljeni je dolazio u Hrvatsku i, od zasad nepoznatih ljudi, nabavljao velike količine jegulje koju je zatim čuvao u bazenima u prilagođenom prostoru u Zagrebu. S drugim okrivljenicima se dogovorio da oni pakiraju jegulje u PVC vrećice ispunjene vodom kako bi ih dalje prevezli. Potom su jegulje prenosili u Vijetnam i druge azijske države. 

Tako su prikupili oko 252 tisuće živih jegulja čija je vrijednost najmanje 450 tisuća eura, odnosno oko 3,3 milijuna kuna. 

USKOK POKREĆE ISTRAGU Švercali jegulje od 3,3 mil. kn: Pritvor za Kineza i Koreance?

Iako je jegulje zbrinuo Zoološki vrt u Zagrebu, pola njih je uginulo u roku od tri dana kako su dovedene upravo zbog pakiranja i krijumčarenja. Dio jedinki bio je pozitivan i na virus koji je odgovoran za ugibanje jegulja na japanskim uzgajalištima, potvrdili su iz resornog ministarstva u ožujku. 

U optužnici je USKOK predložio produljenje pritvora svoj četvorici. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • najiram 10 03.05.2019.

    e sad kad su cknule,,,tko če platiti ili snositi odgovornost za jegocid...ljepo im je trebalo naplatiti kaznu i pustiti ih da se brinu za te jegulje...sigurno su išle u neko uzgajalište jegulja...mislim da je tu neko gadno pogrešil i de se sad mali zeleni...zaštitari prirode...a zobil sam ... prave smeće po hrvatskoj žderući grah...

  • kaktus24 02.05.2019.

    Mene samo zanima tko je brojao te jegulje?

  • Nik_Nicolo 02.05.2019.

    Clanak je bio prije 2mt objavljen

Komentiraj...
Vidi sve komentare