To je to što me zanima!

Johnson želi do kraja 2020. novi trgovinski sporazum s EU

Britanski premijer Boris Johnson provest će brexit do 31. siječnja i potom do kraja 2020. dogovoriti novi trgovinski sporazum s Europskom unijom, kazao je u nedjelju ministar u vladi Michael Gove
Vidi originalni članak

Boris Johnson je prošli tjedan trijumfirao na prijevremenim parlamentarnim izborima koje je sazvao kako bi konačno riješio pitanje brexita koje je zapelo u slijepoj ulici. Pridobivši na svoju stranu mnoge tradicionalno laburističke birače iz sjeverne i središnje Engleske, Johnson je poručio da će voditi "narodnu vladu".

- Apsolutno mogu potvrditi da ćemo relativno brzo imati priliku glasati o prijedlogu sporazuma o povlačenju i tada se pobrinuti da se usvoji prije 31. siječnja - kazao je Gove.

SUKOBI KOD PARLAMENTA Bijes zbog izbora u Londonu: Policija razdvajala prosvjednike

Rishi Sunak, zamjenik britanskog ministra financija, kazao je da će vlada prijedlog sporazuma o povlačenju uputiti u parlament na ratifikaciju prije Božića, kako bi se ministri mogli posvetiti ostalim vladinim prioritetima, poput povećanja izdvajanja za javno zdravstvo. 

Što se tiče novog trgovinskog sporazuma, Gove je novinarima kazao da će dvije strane trgovinski pakt zaključiti do kraja 2020..

- Bit ćemo u poziciji da EU napustimo prije 31. siječnja naredne godine, a potom ćemo s Unijom dovršiti razgovore o novom okviru o slobodnoj trgovini i prijateljskoj suradnji koju ćemo imati već do kraja iste godine - dodao je ministar.

IZBORI SU TEK POČETAK Nakon pobjede, Johnsona čeka povratak u realnost Brexita

Glavni europski pregovarač Michel Barnier sumnja da će se trgovinski sporazum brzo zaključiti. Ti će pregovori, kako je rekao prošli mjesec, biti "teški i zahtjevni" te je upozorio Britance da EU "neće tolerirati nepoštenu konkurentnu prednost". (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 5

  • TeoBok 16.12.2019.

    Carina na stvari iz ebaya koje dolaze iz UK-a bit ce ista kao i da dolaze sa Kine ili Brazila,carina se naplacuje na svaku kupljenu robu koja nije nastala u EU i iznosi 25%. Ja smatram da je odlazak britanaca iz Unije dobra stvar za Uniju,s obzirom da su oni dosta toga kocili . Imam puno mladih prijatelja koji su protiv Unije,ima ona i dobrih i loših stvari kao i sve drugo. Ali znate onu,podijeli pa vladaj. Zajedno smo jači,i jedino zajedno moremo uspravno stajat uz bok SAD-u,Kini i Rusiji. 1939. godine se podjelila Europa i svi znaju ishod

  • cooltouch 15.12.2019.

    sada je bitno da ako odlaze - stvarno odu!! godinama je jasno da evropa nema šanse za sporazum među zemljama dok englezi, koji nemogu podnjeti raspad njihovog sistema koji je godinama vladao svijetom, koče cijelu stvar. englezima sretno ali još važnije ovo je sretan dan i za evropu.

  • horo 15.12.2019.

    Ako narod ne zele biti u nekoj međunarodnoj organizaciji njihovo je pravo da iz nje i istupe, meni je žao što je uk otušla ali volja naroda se mora poštivat

Komentiraj...
Vidi sve komentare