To je to što me zanima!

Još dva dana možete prijaviti glasanje izvan prebivališta

Iz Ministarstva uprave napominju kako pravo na glasanje imaju samo oni birači koji na sam dan izbora imaju važeću osobnu iskaznicu te da su upisani u registar birača
Vidi originalni članak

Mnogi građani na dan prvog i drugog izbornog kruga predsjedničkih izbora, 22. prosinca odnosno 5. siječnja, neće biti u mjestu svog prebivališta.

Kako bi mogli glasati, trebaju prijaviti mjesto na kojem će u to vrijeme boraviti. 

Na koji način se prijaviti?

I) BIRAČI KOJI IMAJU PREBIVALIŠTE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta, mogu zatražiti:

a) PRIVREMENI UPIS- ako žele glasovati u Republici Hrvatskoj izvan mjesta svog prebivališta.

Birači se privremeno upisuju u registar birača za mjesto gdje će se zateći na dan održavanja izbora. Zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta birači mogu podnijeti nadležnom uredu, neovisno o mjestu upisa u registar birača.

b) PRETHODNU REGISTRACIJU-ako žele glasovati u inozemstvu.

Zahtjev za prethodnu registraciju birači mogu podnijeti nadležnoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj.

c) POTVRDU ZA GLASOVANJE IZVAN MJESTA PREBIVALIŠTA - temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu.

Zahtjev za izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta birači podnose nadležnom uredu prema mjestu svog prebivališta.

IZBORI 22. PROSINCA Ovih 11 ljudi bi na Pantovčak: Glasujte u našoj velikoj anketi!

II) BIRAČI KOJI NEMAJU PREBIVALIŠTE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj moraju se AKTIVNO REGISTRIRATI na zahtjev ili po službenoj dužnosti.

a) Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati već će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici.

Birači koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na području druge diplomatske misije ili konzularnog ureda u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj ili imaju prijavljeno prebivalište na adresi različitoj od navedene u osobnoj iskaznici s inozemnom adresom, moraju podnijeti ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE.

Birač koji ne promijeni mjesto aktivne registracije, moći će glasovati samo u mjestu gdje je već aktivno registriran po službenoj dužnosti za državu i konzularno područje prema inozemnoj adresi navedenoj u osobnoj iskaznici.

b) Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj.

Zahtjev za aktivnu registraciju birači mogu podnijeti:

  • najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u  inozemstvu ili
  • nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj, ako će se na dan održavanja izbora nalaziti u Republici Hrvatskoj.

Svi birači moguse prijaviti putem sustava e-Gradjani

Birači koji imaju pristup sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju te izmjene istih zahtjeva, putem sustava e-Građani.

Iz Ministarstva uprave napominju kako pravo na glasanje imaju samo oni birači koji na sam dan izbora imaju važeću osobnu iskaznicu te da su upisani u registar birača.

Nadležni uredi će na dan 11. prosinca 2019. raditi sa strankama do 16:00 sati radi zaprimanja zahtjeva za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju, aktivnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • A tko si sada 10.12.2019.

    Ne razumijem dobile,koji se odsele iz države i onda još se guraju na glasanje,,,i je.o ih onaj tko im to dozvoli....otišao sam jer mi nije bilo dobro ali mogu ovo šta je ostalo j. U mozak....zabraniti dijaspori ili tko ne živi u državi ne plaća porez u istoj glasanje,,,,sebi sam već zabranio i to je super ,doći ću ne daj Bože rata i doći ću obići da vidim more

  • neidemdalje 10.12.2019.

    može li se prijaviti da glasam negdje bez križa nad glavom jer DIP ima ovlasti malo manje od čuvara parkinga u mrtvoj sezoni ...

  • Dijaspora 10.12.2019.

    Stara i Nova Dijaspora i pokažite da bez vas nema napredka

Komentiraj...
Vidi sve komentare