To je to što me zanima!

Josip Boljkovac preminuo u 94. godini u karlovačkoj bolnici

Odvjetnik Anto Nobilo je rekao da je Josip Boljkovac preminuo tijekom današnjeg dana u bolnici u Karlovcu. Uzrok smrti još nije poznat, a pogreb će biti u petak
Vidi originalni članak

U ponedjeljak je preminuo Josip Boljkovac u 94. godini. Vijest o njegovoj smrti potvrdio je za 24sata njegov odvjetnik Anto Nobilo.

Nobilo je rekao da je Boljkovac preminuo tijekom današnjeg dana u bolnici u Karlovcu. Uzrok smrti još nije poznat, a pogreb će biti u petak. 

- Sin Josipa Boljkovca me obavijestio o smrti. Zadnjih par mjeseci Boljkovac je bio nepokretan, nije ustrajao iz kreveta.  Ja sam ga vidio prije mjesec dana i nije mi izgledao tako bolesno. Prepoznao me i komunicirao je sa mnom - rekao je Nobilo. 

Iapk, doznaje se kako je Boljkovac bio jako slab posljednjih dana, te je u ponedjeljak ujutro hospitaliziran. Preminuo je u poslijepodnevnim satima.

Podsjetimo, Boljkovac je bio prvi ministar unutarnjih poslova samostalne Republike Hrvatske.

Boljkovac je rođen 12. studenog 1920. godine u mjestu Vukova Gorica kod Karlovca. Početkom Drugog svjetskog rata priključuje se SKOJ-u, odlazi u partizane, a potkraj rata postaje šef Povjerenstva Ozne za kotar Karlovac. Od 1963. do 1969. godine bio je gradonačelnik Karlovca, a nakon sloma Hrvatskog proljeća 1972. je uklonjen iz političkog i javnog života. Uoči demokratskih promjena ulazi u HDZ, 1990. imenovan je ministrom unutarnjih poslova, a smijenjen je 1991. godine.

Krajem svibnja ove godine na Županijskom sudu u Zagrebu, Boljkovac je nepravomoćno oslobođen optužbi za ratni zločin, a on nije bio na izricanju presude.  Boljkovca se teretilo da je u svibnju 1945. kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA) naredio uhićenja i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese. 

Sud je utvrdio da DORH nije uspio dokazati ni to da je Boljkovac fizički bio tamo u vrijeme zločina jer je sud utvrdio da je on u to vrijeme bio na liječenju u Karlovačkoj bolnici zbog teškog trovanja.

Idi na 24sata

Komentari 296

  • LebronPetrovic 11.11.2014.

    Ja sam ga vidio dok je pio kavu na Britancu prije možda mjesec dana. Pogledao sam ga u oči i on je uzvratio malo bahato za svoje godine partizanski. A ja sam se čudio kaj je još živ. Ali eto i njega.

  • Obrtnik3012 11.11.2014.

    jedna boračka penzija manje, živio proračun !!!

  • fenix77 11.11.2014.

    Valjda će mu na sahrani , kao osnivaču HDZ, sadašnji predsjednik stranke držati govor i nositi vijenac. Bio bi red, jel tako Tomo?

Komentiraj...
Vidi sve komentare