To je to što me zanima!

Josipović: Ako treba, izmjene Ustava ću dati na referendum

Predsjednik Josipović kaže da je spreman to učiniti, ali to neće biti prije izbora jer prijedlog još nije dovršen: 'To se ne radi naprečac, ponajmanje na kraju mandata'
Vidi originalni članak

Predsjednik Ivo Josipović je u intervjuu za Večernji list otkrio da se zalaže za demokratizaciju političkih stranaka, jačanje uloge građana pri izboru zastupnika i najavljuje da će, ako ga stranke ne podrže, svoj prijedlog Ustava dati na referendum. 

- Kao ovlašteni predlagatelj idem s idejama i prijedlozima koji su, kako sada stvari stoje, većini stranaka neprihvatljivi i teško će se za njih skupiti dvotrećinska većina u Saboru. Ali vremena se mijenjaju. Tu je i mogućnost da se novi Ustav građanima ponudi na referendumu. Spreman sam to učiniti, naravno uz suradnju onih političkih opcija i nevladinih organizacija koje bi bile spremne založiti se da referendum uspije - kaže Josipović.

No, to neće biti prije izbora.

- Prijedlog još nije dovršen. Moja je ambicija do kraja mandata pripremiti tekst koji će biti podloga za raspravu. Nepristojno bi bilo nuditi, pa i samom Saboru, tekst novog Ustava a da se ne ostavi nekoliko mjeseci za temeljitu raspravu. To se ne radi naprečac, ponajmanje na kraju mandata tako da se to prepozna kao predizborna kampanja - napominje Jopsipović.

Tvrdi da će do kraja mandata i dalje će raditi na regionalnoj suradnji, ali i pritiskati Vladu svojim prijedlozima novog izbornog sustava, regionalnog ustroja države te poticanjem suradnje s državama regije gdje Hrvatska, kako kaže, već ima i treba zadržati ulogu zemlje lidera.

Idi na 24sata

Komentari 139

  • lalala 14.07.2014.

    Ako inicijativa dođe od građana potpisujem , inače mi smrdi na izborni inžinjering i što se sada kukurikavci uzleprtali , jel to kuhinja za ostanak na vlasti , da se potkrade neka spasonosna stavka .

  • emma123 13.07.2014.

    do sada nisi uspio baš ništa odraditi kako treba, zato nastavi vegetirati još ovo malo vremena što si na funkciji, manja je šteta

  • Corleone Michael 13.07.2014.

    Josipović jedino još može glumiti koji mjesec i njegova priča je završena...

Komentiraj...
Vidi sve komentare