To je to što me zanima!

Josipović: Nažalost, nitko još nema recept za izlazak iz krize

Premda je politika štednje u osnovi ispravna, mislim da je došla do svojih granica u mnogim aspektima, rekao je čelnik Europske komisije Jose Manuel Barroso
Vidi originalni članak

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso smatra da je politika štednje u EU-u došla do svojih granica, prenose europski mediji. Premda i dalje vjeruje da su potrebne korjenite gospodarske reforme i drastično smanjenje proračunskih deficita, Barroso je rekao da takve politike moraju biti prihvatljive, politički i društveno, a to je sada dovedeno u pitanje. 

- Premda je politika štednje u osnovi ispravna, mislim da je došla do svojih granica u mnogim aspektima. Da bi bila uspješna, politika mora biti ne samo pravilno oblikovana, nego mora imati i minimum političke i društvene potpore. Moramo imati rješenja skrojena prema potrebama pojedinih zemalja, ne možemo primjenjivati jedan, uniformni program za sve europske države - rekao je Barroso u utorak u Bruxellesu. 

To je novi znak da je Bruxelles spreman dati zemljama kao što su Francuska, Španjolska i Italija više vremena da provedu nepopularne gospodarske reforme i smanje proračunski deficit. 

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy na istom je sastanku ocijenio da gospodarska kriza traje predugo. Istaknuo je da treba brže provoditi reforme koje najviše izravno utječu na rast. 

Josipović: Rigorozna rezanja nisu donijela tražene rezultate

Barrosovo stajalište komentirao je predsjednik Republike Ivo Josipović. Rekao je da u svijetu i u Europi, a ne samo u Hrvatskoj, postoje prijepori kako izaći iz krize. 

- Postoje različiti pristupi kako svladati krizu i zapravo nitko, nažalost, nema recept. Probalo se rigoroznom štednjom, nije išlo, a sad se malo stvari relaksiraju. Vidjeli smo da su u onim zemljama u kojima se išlo na rigorozna rezanja stradali građanke i građani, a nije se postigao rezultat koji se očekivao. Očito taj kotač, taj krug potrošnje i stvaranja novih dobara na neki način treba zadržati - zaključio je predsjednik Josipović, a prenosi HRT.

Idi na 24sata

Komentari 67

  • Erazmo 24.04.2013.

    Najprije ovo: http://www.youtube.com/watch?v=IzkSjogx1hE&feature=share

  • Erazmo 24.04.2013.

    Postoji recept, a to je Islandski način. Oni su tamo imali mudre političare i pametan narod. Mi nemamo ni jedno ni drugo.

  • mazaluna 24.04.2013.

    Pa ovo je sramotna rečenica.A svi znaju uzimati ogromnu lovu, benificije i mirovine i kaj sada???Tko će to riješti ,čistači ulica(izvinjenje čistačima oni rade svoj posao za koji su plačeni.)

Komentiraj...
Vidi sve komentare