To je to što me zanima!

Josipović: Ovo je dan kad se ostvario san više generacija!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Hrvatska je u ponoć postala 28. članica EU. Čelnici Unije čestitali su Hrvatskoj i poželjeli dobrodošlicu. Predsjednica Litve Josipoviću je uručila dres s brojem 28.
Vidi originalni članak

Hrvatska u ponoć ulazi u Europsku uniju i postaje njezina 28. članica. U mnogim gradovima diljem zemlje organizirane su proslave, a središnja će biti navečer u Zagrebu.

Program je počeo u 10 sati ujutro kada je izaslanstvo Vlade položilo vijence u čast poginulim braniteljima Domovinskog rata. Strane delegacije u Zagreb su počele stizati oko 11 sati, a svi bi trebali doći do 18.30 sati. Brojni državnici u Zagreb su stigli komercijalnim letovima,a  predstavnici Finske Estonije i Latvije odlučili su doći cestovnim putem.

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy te predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz sletjeli su u 16.30 sati. Došli su službenim avionom Europske unije. 

Nešto prije 16 sati u zagrebačku zračnu luku je sletio srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić.

Središnja svečanost na Trgu bana Jelačića

Ministri vanjskih poslova bi u 18.30 sati trebali stići u Banske dvore, gdje će u 19 sati stići i šefovi izaslanstava. Okupljanje u atriju Banskih dvora zakazano je za 19.40 sati. 

Uzvanici će se u 20 sati zajednički fotografirati, a u 20.30 sati u Klovićevim dvorima počinje službena večera. Tada počinje i program na Trgu bana Jelačića na koji će uzvanici stići u 22.45 sati. Središnji dio svečanosti koja bi trebala završiti do 3 sata poslije ponoći počinje u 23 sati.

Detaljni proglam proslave pročitajte ovdje.

Ministrica Vesna Pusić je u zagrebačkom restoranu Okrugljak ugostila regionalne kolege. Oni su poručili da je ulazak Hrvatske u EU uspjeh za regiju kojem se treba radovati.

Promet kroz Zagreb otežan

Zbog prolaska štićenih kolona s brojnim uzvanicima promet kroz središte grada, ali i na trasama od Zračne luke je otežan. Građanima će od 15 do 18 sati biti onemogućen i pristup Trgu bana Jelačića, a iza podneva se bez akreditacije neće moći ni na Trg svetog Marka. 

Idi na 24sata

Komentari 385

  • RuzicaVuković 02.07.2013.

    gospon zamp (josipoviću) u čije ime ti to govoriš uzeo si sebi i to pravo da nas proglasiš veselom nacijom kad nam je do plakanja, sretnim kad je cijela nacija u depresiji i siromaštvu, ti kao da živiš negdje drugdje a ne u hr

  • petar ll 01.07.2013.

    DP: Ja nisam sud koji će o tome morati odlučiti, i nisam odvjetnik Josipa Perkovića, tako da me to pitanje ne opterećuje previše. Rođen sam i školovan u Njemačkoj i jasno mogu reći da nitko u Njemačkoj ne može pokrenuti kazneni postupak bez kvalitetnih dokaza. Imam apsolutno povjerenje u njemački sustav i svi mi znamo da je baš Njemačka najuređenija država u svakom pogledu u Europi, bilo to ekonomski, politički, ali i sudski i pravno.

  • petar ll 01.07.2013.

    ZP: Po ulozi koju ima u Ustavu, sigurno bi on to i trebao. No, problem je u tome da sam predsjednik postaje član odvjetničkog tima Josipa Perkovića. Ali važnija i opasnija za naš demokratski sustav jest činjenica da je baš predsjednik iskoristio svoju ustavnu ulogu kako bi Vladi, vladajućoj stranci i državnom odvjetniku dao legitimitet u cijelom tom slučaju. Posebice svojom izjavom da se Perkovića uopće ne bi trebalo izručiti Njemačkoj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare