To je to što me zanima!

Josipović razriješio savjetnika zbog stava o referendumu '91.

Savjetnik Dejan Jović je u časopisu Politička misao ustvrdio kako je referendum o neovisnosti bio 'vrlo neliberalan te nije održan u slobodnim i poštenim okolnostima'
Vidi originalni članak

Predsjednik Ivo Josipović u četvrtak je razriješio dužnosti svojeg savjetnika Dejana Jovića, od čije se teze dan ranije ogradio nakon što je Jović u časopisu Politička misao ustvrdio kako je referendum o hrvatskoj neovisnosti u svibnju 1991. godine bio 'vrlo neliberalan te nije održan u slobodnim i poštenim okolnostima'. 

- Predsjednik se ne slaže s tezom koju je iznio gospodin Dejan Jović u svom članku. Predsjednik Josipović smatra da se referendum održan u Škotskoj ni po čemu ne može uspoređivati s referendumom o neovisnosti koji je održan u Hrvatskoj. Taj referendum je bio održan u demokratskom ozračju, ali i pod teretom svijesti o tome da politika Slobodana Miloševića i njegovih tenkova prijeti Hrvatskoj - pojašnjeno je iz Ureda predsjednika. 

Dejan Jović neliberalnim smatra sve referendume o neovisnosti na području bivše SFRJ 1991. i 1992. godine. U časopisu Politička misao pojašnjava kako su ti referendumi ''možda bili demokratični, ako se pod demokracijom podrazumijeva samo utvrđivanje koga ima više, a koga manje'. Naglasio je kako njegovi stavovi ne izražavaju stav niti jedne institucije. 

'Taj referendum je bio najdemokratskiji izraz volje građana'

HDZ-ovac Gordan Jandroković je u srijedu izjavio kako je ''sramota za Hrvatsku da je Jović savjetnik predsjednika''. 

SDP-ov Igor Dragovan također se ne slaže s Jovićevom tezom. 

- Ja mislim potpuno obrnuto, da je referendum o hrvatskoj nezavisnosti bio najdemokratskiji izraz volje građana. Sve ostalo su mišljenja pojedinca - rekao je Dragovan.

Idi na 24sata

Komentari 399

  • astraocta 03.10.2014.

    Juravonzlobny. Griješiš. Neće biti ni Nebojša ni Slobodan. Red je na Hasana.

  • dobro jutro 03.10.2014.

    Koliko je ta "krtica" podataka proslijedila susjedima

  • brgud 03.10.2014.

    još se dobro i držimo kakve savjetnike i vladajuće imamo !

Komentiraj...
Vidi sve komentare