To je to što me zanima!

Jovanović: Vjeronauk nije za škole, ali neću ga istiskivati

Ministar obrazovanja se sat vremena hvalio uvođenjem reda u svom resoru. Pobrojao je kako je u dvije godine mandata ispunio sve ciljeve koje si je zadao
Vidi originalni članak

Ministar obrazovanja Željko Jovanović sat vremena hvalio se uvođenjem reda u svom resoru. Pobrojao je kako je u dvije godine mandata ispunio sve ciljeve koje si je zadao, a to je obrazovanje dostupnije svima pod jednakim uvjetima, unaprijeđena je kvaliteta obrazovanja na svim razinama, a sredstvima i resursima se učinkovito upravlja. 

Utopisti su, kaže, oni koji su očekivali da će se u dvije godine mandata riješiti problemi nagomilani u osam godina, ali tvrdi da je obrazovanje dostupnije i kvalitetnije nego prije dolaska na vlast Vlade Zorana Milanovića. Jedan od prioriteta u idućoj godini je uvođenje građanskog odgoja u sve škole. Iako osobno smatra da je vjeronauku mjesto u Crkvi, a ne u školama, Jovanović je ustvrdio da se nitko ne treba bojati. Poručio je da mu nije namjera niti jednim potezom istiskivati vjeronauk iz škola. No, napominje da su svi događaji od '90-tih do danas potvrdili da je takav predmet potreban u školama.

- Građanski odgoj ne ugrožava nikoga, ali donosi puno koristi. On je garancija da će Hrvatska biti pravednije društvo u kojem se nitko neće prozivati jer je manjina, organizirati homofobne, ali i referendume kojima se želi ukinuti pravo cijeloj jednoj nacionalnoj manjini - kazao je.

Nije želio komentirati kaznenu prijavu

Kao prioritet u idućoj godini Jovanović je naveo još i provođenje obvezne predškole, a potom slijedi i uvođenje novih kurikuluma, devetogodišnjeg osnovnoškolskog obrazovanja, licenciranje nastavnika i ravnatelja, te stjecanje vještina upravljanja za dekane i rektore.

Jovanović nije želio komentirati kaznenu prijavu koju je protiv njega zbog prijevoza podnio Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama. Poručio je da se na izjave i postupke sindikata neće osvrtati sve dok traje postupak mirenja. Kada su u pitanju kolektivni ugovori, ministar Jovanović poručio je što slijedi ako mirenje ne uspije:

- Ide raskid ugovora i izrada potpuno novih kolektivnih ugovora, koji će biti jednako kvalitetni, ali na način da se prilagode ekonomskoj i gospodarskoj situaciji te da budu uravnoteženi u odnosu na državne i javne službenike u zemlji - kazao je.

Idi na 24sata

Komentari 215

  • ennea 13.12.2013.

    Vjeronauk ne treba biti nastavni predmet u školi, nego se treba vratiti u crkvu. Jovanović kakav je takav je, on je privremeno ministar a nakon njega će doći netko drugi. Mnogo je veći problem Hrvata njihova opća neobrazovanost, o čemu svjedoče i komentari koje ovdje nalazimo: uglavnom neargumentiro laprdanje izrečeno nekim kromanjonskim jezikom. To ne može popraviti nijedan ministar.

  • general55 12.12.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • anazagreb 11.12.2013.

    Ovi komentari kad se ovde citaju ,vidi se iz prilozenog da su ljudi zaostali i neskolovani,,izadjite malo izvan Hrvatske pa vidite dali ima vjeronauka u skoli,,ovde kod nas crkva sve radi samo neradi ono sto treba,,da se moli bogu,,zato sve manje i manje idemo u nju,,jer pricaju o politici i homoseksualcima,,SAD EVROPA KROJI ONAMA,nepita se niko i zato vjeronauci nije mjesto u skoli.

Komentiraj...
Vidi sve komentare