Obavijesti

News

Komentari 215

Jovanović: Vjeronauk nije za škole, ali neću ga istiskivati

Jovanović: Vjeronauk nije za škole, ali neću ga istiskivati
4

Ministar obrazovanja se sat vremena hvalio uvođenjem reda u svom resoru. Pobrojao je kako je u dvije godine mandata ispunio sve ciljeve koje si je zadao

VIDEO

Ministar obrazovanja Željko Jovanović sat vremena hvalio se uvođenjem reda u svom resoru. Pobrojao je kako je u dvije godine mandata ispunio sve ciljeve koje si je zadao, a to je obrazovanje dostupnije svima pod jednakim uvjetima, unaprijeđena je kvaliteta obrazovanja na svim razinama, a sredstvima i resursima se učinkovito upravlja. 

Utopisti su, kaže, oni koji su očekivali da će se u dvije godine mandata riješiti problemi nagomilani u osam godina, ali tvrdi da je obrazovanje dostupnije i kvalitetnije nego prije dolaska na vlast Vlade Zorana Milanovića. Jedan od prioriteta u idućoj godini je uvođenje građanskog odgoja u sve škole. Iako osobno smatra da je vjeronauku mjesto u Crkvi, a ne u školama, Jovanović je ustvrdio da se nitko ne treba bojati. Poručio je da mu nije namjera niti jednim potezom istiskivati vjeronauk iz škola. No, napominje da su svi događaji od '90-tih do danas potvrdili da je takav predmet potreban u školama.

- Građanski odgoj ne ugrožava nikoga, ali donosi puno koristi. On je garancija da će Hrvatska biti pravednije društvo u kojem se nitko neće prozivati jer je manjina, organizirati homofobne, ali i referendume kojima se želi ukinuti pravo cijeloj jednoj nacionalnoj manjini - kazao je.

Nije želio komentirati kaznenu prijavu

Kao prioritet u idućoj godini Jovanović je naveo još i provođenje obvezne predškole, a potom slijedi i uvođenje novih kurikuluma, devetogodišnjeg osnovnoškolskog obrazovanja, licenciranje nastavnika i ravnatelja, te stjecanje vještina upravljanja za dekane i rektore.

Jovanović nije želio komentirati kaznenu prijavu koju je protiv njega zbog prijevoza podnio Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama. Poručio je da se na izjave i postupke sindikata neće osvrtati sve dok traje postupak mirenja. Kada su u pitanju kolektivni ugovori, ministar Jovanović poručio je što slijedi ako mirenje ne uspije:

- Ide raskid ugovora i izrada potpuno novih kolektivnih ugovora, koji će biti jednako kvalitetni, ali na način da se prilagode ekonomskoj i gospodarskoj situaciji te da budu uravnoteženi u odnosu na državne i javne službenike u zemlji - kazao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 215
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.