To je to što me zanima!

Južnoafrička Republika: Gotovo 400 ljudi poginulo u poplavama

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je u petak da su snažne poplave na istoku zemlje, u kojima je poginulo gotovo 400 ljudi, a 41.000 je pogođena, katastrofa kakvu se ne pamti u njegovoj zemlji
Vidi originalni članak

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je u petak da su snažne poplave na istoku zemlje, u kojima je poginulo gotovo 400 ljudi, a 41.000 je pogođena, katastrofa kakvu se ne pamti u njegovoj zemlji.

- To je katastrofa golemih razmjera, nikada viđena u zemlji - rekao je Cyril Ramaphosa prilikom posjeta Mpumalangi na sjeveroistoku zemlje gdje se obratio građanima u crkvi u povodu Uskrsa.

ZADNJIH 16 TJEDANA WHO: U Africi već tjednima pada broj zaraženih covidom-19

Većina žrtava stradala je u regiji Durbana, lučkog grada na Indijskom oceanu, epicentru snažnih kiša koje su počele prošli vikend. Vlada je zbog toga proglasila izvanredno stanje.

Predsjednik, koji je u to područje doputovao u srijedu, rekao je da je doživio "jedan od najtužnijih trenutaka" u svojem mandatu upoznavši obitelj koja je u poplavama ostala bez desetero članova uključujući malu djecu.

TRAŽE SE PREŽIVJELI Tropska oluja Megi pogodila je Filipine: Najmanje 58 poginulih

Prognostičari očekuju još kiše tijekom dana i ovog vikenda koje bi mogle izazvati nove poplave i odrone tla.

Nevrijeme bi trebalo pogoditi i susjedne pokrajine Free State i Eastern Cape gdje je već jedna osoba poginula, rekao je Ramaphosa.

- Naša zemlja suočena je s golemim izazovima - rekao je predsjednik, podsjetivši na nezapamćeni val nasilja u srpnju i dvije godine pandemije.

PRIJETE NOVE POPLAVE Bujice i kiše u Sydneyu, vlasti naradile evakuaciju

- I dok smo mislili da možemo izići iz katastrofe, na našu se zemlju sručila druga, ovaj put prirodna - naglasio je.

Vlada je početkom mjeseca ukinula sve pandemijske restrikcije.

Jake poplave, neviđene u više od 60 godina, nanijele su veliku štetu na infrastrukturi. Vlasti očekuju stotine milijuna eura štete.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare