News

Komentari 0

Bujice i kiše u Sydneyu, vlasti naradile evakuaciju

Bujice i kiše u Sydneyu, vlasti naradile evakuaciju

Sydney je u tri prva mjeseca primio godišnju količinu padalina i zbog stalnih kiša koje su izazvale bujice i prijete kućama te plave ulice vlasti su u četvrtak naredile evakuaciju stanovnika

Sydney je u tri prva mjeseca primio godišnju količinu padalina i zbog stalnih kiša koje su izazvale bujice i prijete kućama te plave ulice vlasti su u četvrtak naredile evakuaciju stanovnika, javljaju agencije.

Snimke iz najnapučenijega grada u Australiji pokazuju ceste pretvorene u bujice, automobile zarobljene u vodi koja nosi sve pred sobom.

Belinda, stanovnica četvrti Woronore, rekla je za ABC da nikada u životu nije vidjela da rijeka tako brzo teče.

Stanovnici gradski četvrti Chipping Norton i Woronora na jugozapadu i jugu grada, dobili su naredbu u četvrtak poslije podne da napuste domove jer raste razina rijeka, piše agencija AFP.

Crveni alarm za poplave oglašen je za više južnih predgrađa, a pet milijuna stanovnika grada upozoreno je na mogućnost iznenadnih bujica tijekom vikenda.

Sydney, gdje već dva i po tjedna kontinuirano kiši, u prva tri mjeseca 2022. primio je godišnju stopu padalina, objavio je Meteorološki ured, kako javlja agencija dpa.

To je najvlažniji početak godine u Sydneyju od rekorda početog 1858., kažu meteorolozi.

Očekuje se malo smirivanje tijekom vikenda, no prognoze najavljuju nove padaline od utorka.

Do sada su hitne službe odgovorile na više od 680 poziva u pomoć stanovnika pogođenih nevremenom.

Vlasti upozoravaju na potencijalna klizišta i odrone.

Nove poplave događaju se mjesec dana oda poplava na istočnoj obali gdje su divovski valovi gutali cijele plaže, a među njima i mitsku plažu Bondi.

Istok Australije zadnjih je tjedana bio poprište ekstremnih meteoroloških događaja zbog prirodnog fenomena Nine i klimatskih promjena.

Nevrijeme i poplave usmrtile su od početka veljače najmanje 22 osobe.

Kiše u veljači i ožujku izazvale su povijesne poplave na istoku Australije, a najteže su pogođeni sjeverni dio države Novi Južni Wales te susjedni južni Queensland.

Australija je posebno pogođena ekstremnim vremenskim promjenama koje su pojačane zbog klimatskih promjena. Tako su sredinom siječnja veliki dijelovi zemlje trpjeli ekstremnu vrućinu i temperature su premašile 50 stupnjeva Celzijevih na zapadu.