To je to što me zanima!

Kako do stana? Cijene najma u većim gradovima 'skočile' od 6 do čak 17 posto u jednoj godini

U glavnom gradu sada mjesečni najam po kvadratu prosječno košta 10,74 eura ali kod manjih, ujedno i traženijih, stanova taj je iznos nešto viši..
Vidi originalni članak

Povratkom studenata u sveučilišne gradove kao što su Zagreb, Split, Rijeka i Zadar nakon ljetnog odmora, raste i interes za stanovima za dugoročni najam. U kombinaciji sa sve izraženijom inflacijom, ali i nedostatkom ponude koja odgovara kriterijima budućih stanara, ove je jeseni potrebno izdvojiti i veće iznose za mjesečni najam u odnosu na prošlu godinu.

Tako su, općenito, cijene mjesečnog najma stana u Zagrebu u godini dana „skočile“ za 6,63 posto, u Rijeci 6,04 posto, u Varaždinu 8,05 posto, a u Splitu i Zadru čak 17 posto. Prema Njuškalu, više od 10 posto poskupio je najam u Osijeku i u Puli, a u Dubrovniku se ove jeseni za mjesec dana najma treba izdvojiti 16 posto više u odnosu na prošla.

U glavnom gradu sada mjesečni najam po kvadratu prosječno košta 10,74 eura ali kod manjih, ujedno i traženijih, stanova taj je iznos nešto viši – doseže prosječnih 17 eura. Unatoč skoku u cijenama, potražnja za stanovima za dugoročni najam u Zagrebu je u godini dana narasla za 10 posto.

Rezultat toga je i da je, u odnosu na prošlu godinu, na tržištu najma u Zagrebu dostupno više stanova za najam u cjenovnim razredima od 450 do 650 eura mjesečno, dok je onih ispod 350 eura tek 10 posto u ukupnoj ponudi.

S druge strane, oko 30 posto najmoprimaca u Zagrebu, ali i Splitu, traži stanove za najam od 350 do 450 eura, a preferiraju one od 40 do 60 kvadratnih metara. Stanova do 300 eura, kakvi se također prilično pretražuju, značajno nedostaje.

Najveći nesrazmjer između ponude i potražnje, kako u Zagrebu tako i u Splitu, vidljiv je u manjim stanovima - od 20 do 40 kvadratnih metara. Za njih je zainteresirano oko 30 posto najmoprimaca, dok je njihov udio u dostupnim stanovima na tržištu 20 posto

U samom su Zagrebu razlike u ponudi i potražnji stanova za najam izražene i na razini gradskih četvrti. Na najpopularnijim lokacijama, među kojima prednjače Trešnjevka Sjever i Jug te dijelovi Novog Zagreba, traži više stanova za najam no što ih je trenutno dostupno, dok ih u centru – konkretnije, Donjem Gradu, ima i više od potražnje.

Najmoprimci koji žele proći povoljnije svakako trebaju uzeti u obzir stanove za najam u prizemljima i razizemljima. Oni su, prema našoj analizi, gotovo 100 eura mjesečno povoljniji od stanova iste kvadrature na prvom ili drugom katu – kakvih je inače u ponudi najviše.

Povoljniji su i stanovi koji se nude za najam u kućama, za njih se prosječno traži oko 60 eura mjesečno manje nego za istu kvadraturu u zgradi. Unatoč nižoj cijeni, većina najmoprimaca ipak preferira stanove u zgradama.

Osim već navedenih faktora, na skok cijena najma ove je godine mogao utjecati i općeniti omjer ponude i potražnje. Naime, u Zagrebu je ponuda čak 17 posto manja, dok je potražnja za stanovima za najam ove jeseni rasla oko 10 posto. To je rezultiralo i bržim najmom pojedinih stanova – u prosjeku je sada potrebno 9 dana manje da se iznajmi stan u Zagrebu u odnosu na prošlu jesen.

Zbog manjka ponude, u Splitu stanovi „odu“ još brže – za čak 16 dana manje u odnosu na prošlu jesen, dok je u gradovima poput Osijeka, Varaždina, Rijeke i Pule ove godine potrebno 3 do 7 dana manje da bi se iznajmio oglašeni stan.

Najmoprimcima je, stoga, važno, redovito pratiti ponudu.

 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • truckjimy 15.09.2022.

    ili budete član Z organizacije i dobro to naplatite ili uzmete kufere i ... tako jedino

  • OBJEKTIVNIopettu 15.09.2022.

    Podstanarstvo je do rata bilo normalno. Od rata se mnogi na podstanarima bogate. Zapravo, idu tako daleko da ti uzmu svu placu. Takvi ne zele osjetiti krizu. Sto stanovanje ima s rezijama.? Ako su rezije otisle gore nije otislo po 10 kn po kilovatu ili po kubiku. Ruku na srce, 90 % od te pljacje nije dalo kunu poreza.

  • Buuum 15.09.2022.

    To je država kriva država treba da stopira rast pogotovo u ovo vrijeme.

Komentiraj...
Vidi sve komentare