To je to što me zanima!

Kako izbjeći kaznu: Ako vam je osobna istekla ne koristite ju

MUP: Postupak se pokreće protiv onih koji se nevažećom osobnom služe u pravnom prometu. Neće se kazniti oni koji zatraže osobnu nakon roka od 15 dana
Vidi originalni članak

Nakon što se u medijima pojavila informacija da će građani koji ne izvade novu osobnu iskaznicu u roku od 15 dana od isteka stare platiti kaznu od 3000 kuna, priopćenjem se oglasio MUP.

Naveli su da će one koji budu koristili osobnu iskaznicu koju ne smiju koristiti kazniti novčanom kaznom od 3000 do 4500 kuna, a među razlozima za nekorištenje je i istek roka važenja. Nakon isteka osobne iskaznice zahtjev za izdavanjem nove mora se podnijeti u roku od 15 dana

Kazne za one koji se služe isteklom osobnom iskaznicom

Ipak, prekršajni postupak neće se pokrenuti protiv onih koji i nakon isteka roka od 15 dana podnesu zahtjev za izdavanje nove iskaznice. Pokrenut će se protiv onih koji se nevažećom osobnom budu služili u pravnom prometu.

Iz policije su objasnili da se osobna iskaznica, osim ako joj istekne rok važenja, ne smije koristiti ni ako su se promijenili osobni podaci ili prebivalište, ako slika na osobnoj više ne odgovara izgledu osobe ili ako je oštećena ili iz bilo kojeg drugog razloga ne služi svrsi. 

Kažnjavaju zato što je osobna osnovna identifikacijska isprava

- Svrha pokretanja prekršajnih postupaka je da se osobe ne služe nevažećom osobnom iskaznicom u pravnom prometu s obzirom da je osobna iskaznica osnovna identifikacijska isprava koju moraju imati svi hrvatski državljani stariji od 16 godina koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a kojom se identificiraju u svim poslovima pred tijelima javne vlasti kao i pred drugim ustanovama te pravnim i fizičkim osobama - stoji u priopćenju MUP-a.

Drakonske kazne za nevažeće osobne iskaznice

Idi na 24sata

Komentari 65

  • deneZD 06.10.2021.

    a sto je sa mnogobrojnim napisima da za vrijeme trajanja epidemije a nekima i pandemije istekla osobna je vazeca do kraja prestanka epidemije.plenki je izjavio da je pobjedio koronu pred izbore ali salu na satranu.jedno donesu narodne novine aposlije platimo svi globu.

  • krerocy 25.09.2013.

    ma kazna,kazna,punmi kufer njihovih vise zakona,stalno neki novi zakoni o kaznama i sl,i sto to vrijedi,uvjek se izvuku miljenici,ja imam poznanika,kuma ili mi tata u policij,i uvjek produ nekaznjeno,a mi jadnic,koji nismo ni prekrsili zakon,kazna na licu mjesta,i najgore je ono ja sam poljicajac imam znacku,mogu kaznit kad kod hocu i koga hocu,samo zato sto nosim znacku,al kako rade svoj posao,ja da imam znacku pa napravio bih sam kaznih vise nego cijela jedna policijska stanica i to bih prvo kretao od bogatih,i onih koji voze bmw,audio,mecku,i misle da mogu se zaustavit,gdije im se svidi ili parkirat kak im se svidi,e takve treba kaznjavat i paukom dizat.....

  • user_167444 24.09.2013.

    Postoji prosto resenje - ne nosite licnu kartu i kraj kada istekne , vec pasos ili licnu kartu .

Komentiraj...
Vidi sve komentare