To je to što me zanima!

Kako je Financial Times radio na priči oko pritisaka na Allianz

Novinar Olaf Storbeck kaže da su ih iznenadile izjave premijera Plenkovića, a dodaje i da su o rezultatima istraživanja informirali više službi u Zagrebu
Vidi originalni članak

Financial Times objavio je da je hrvatska vlada pritiskala njemački Allianz da kupi ruski udio u Fortenovi, a o tome kako su radili na priči novinari Deutsche Wellea razgovarali su s autorom Olafom Storbeckom. On je pojasnio kako se radi o ekstremno važnom poduzeću, ali i da ih je zanimao odnos prema sankcioniranim ruskim poslovnim subjektima u EU.

Kaže da su s kolegama na više lokacija u različitim zemljama radili nekoliko tjedana, a da je on bio zadužen za dio koji vodi prema Allianzu. 

ISTRAŽILI SVE DRUGE OPCIJE Fortenova sazvala skupštinu, odlučuju o refinanciranju obveznice s američkim HPS-om

- Ne samo da je bilo pritiska od strane hrvatske vlade ili od strane hrvatskog regulatora, Allianz je osim toga njemačku saveznu vladu u Berlinu informirao o tom pritisku. To je po meni vrlo važan aspekt. Mi raspolažemo dokazima koji potvrđuju da je pritiska bilo. A imamo i dokaze o tome da je njemačka vlada o tome bila informirana - rekao je.

Govoreći o sastancima hrvatskih dužnosnika s predstavnicima Allianza, kaže da je bilo nekoliko videokonferencija, prema njihovim saznanjima. Nakon što razgovori veleposlanika nisu promijenili odluku, kaže da je i Grlić Radman očigledno molio za razgovor s članom uprave Allianza te iznio slične argumente.

- No, ni ta intervencija nije urodila plodom. Allianz je ostao pri ranijoj odluci - rekao je.

PREMIJEROV KOMENTAR Plenković o Fortenovi: 'Fondove je netko ucjenjivao? Ma to je stvarno na rubu fantastike'

Storbeck kaže da su ih iznenadile izjave premijera Plenkovića, a dodaje i da su o rezultatima istraživanja informirali više službi u Zagrebu, među kojima Ministarstvo vanjskih poslova, koje, kaže, nije reagiralo na upit, već tek na drugi.

- Imamo pouzdane informacije o tome da je to u Allianzu bilo shvaćeno kao prijetnja, odnosno da je Allianz predloženi deal smatrao de facto kršenjem sankcija - tvrdi Storbeck.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 16.06.2023.

    Znači, hadezeovci koji su svesrdno za Ukrajince pokušavaju Rusima omogućiti da zarade? Zanimljivo. Hadezeovci koji su još otprije muljali s Rusima i njihovim partnerima Mađarima. Ma nema tu ničeg sumnjivog.

Komentiraj...
Vidi sve komentare