To je to što me zanima!

Kako je jedan kip Gospe u ratu vjernicima najavljivao slobodu

Dokumentarac 'Gospa od utočišta', o marijanskom svetištu Aljmaš je kronika o progonu hrvatskog življa i katoličke vjere a sljedeći ponedjeljak prikazat će se premijerno i u susjednoj Bosni i Hercegovini
Vidi originalni članak

Film koji prikazuje kako je jedan kip Gospe vjernicima u ratu najavljivao slobodu i povratak premijerno će se prikazati u Sarajevu 11. prosinca, s početkom u 19,00 sati na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, u dvorani Pavla VI. Naime, na  poziv vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje predvodi župan Božo Galić, boraviti će u uzvratnoj posjeti toj nadbiskupiji u Sarajevu i tim povodom će se dokumentarac i prikazati.

Tema filma je najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje se nalazi u mjestu Aljmaš. U filmu je obuhvaćena kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskoga življa i njegove katoličke vjere s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani sa svoga ognjišta, a svetište sravnjeno sa zemljom. Snimljen na autentičnim mjestima, u filmu su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti ovoga hrvatskoga prostora. 

- U obrazloženju žirija za film „Gospa od utočišta“, redatelja Srđana Segarića navodi se da je dokumentarac u kome žiri prepoznaje rad istinskog vjernika i teološkog znalca koji svakim kadrom ove velike priče to jasno i pokazuje. Segarićev film oličenje je onoga klasičnoga vjerskoga, hodočasničkoga filma iz kojeg pršti zanos, nada, ljubav i vjera. Istovremeno je pričom o stradanju Gospe Aljmaške i njenih vjernika Slavonaca u Domovinskom ratu, film dobio neke metaforične značajke dostojne evanđeoskih zapisa - kazao nam je Antun Ivanković predsjednik Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, inicijator cijelog projekta.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Blackstarxx 10.12.2017.

    Laž i prevara a da to se doro puši.

  • 07.12.2017.

    Koliko građanima pomažu molitve, Gospa i Bog vidjelo se u Haagu prilikom izricanja kazne za zločine osumnjičenoj HVO šestorki. Umjesto, da su se ranije, pravovremeno prikupljali dokazi i protuargumenti u korist optuženika odgovorni su se pouzdali u molitve Komarica, Puljića, Kokšića i Jezerinaca. Haaški sud sudi po prikupljenim dokaznim materijalima (slike, videosnimci, živi svjedoci), a ne po argumentima molitve i Boga te trivijalnim tvrdnjama da onaj ko se brani ne može počiniti zločin.

  • vihor 2016 07.12.2017.

    ne vjejurem jer vidim da sada ima slobodu,,i to mafijozo,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare