Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Kako je jedan kip Gospe u ratu vjernicima najavljivao slobodu

Dokumentarac 'Gospa od utočišta', o marijanskom svetištu Aljmaš je kronika o progonu hrvatskog življa i katoličke vjere a sljedeći ponedjeljak prikazat će se premijerno i u susjednoj Bosni i Hercegovini

Foto: udruga Ante Starčević
4 komentara

Film koji prikazuje kako je jedan kip Gospe vjernicima u ratu najavljivao slobodu i povratak premijerno će se prikazati u Sarajevu 11. prosinca, s početkom u 19,00 sati na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, u dvorani Pavla VI. Naime, na  poziv vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje predvodi župan Božo Galić, boraviti će u uzvratnoj posjeti toj nadbiskupiji u Sarajevu i tim povodom će se dokumentarac i prikazati.

Foto: udruga Ante Starčević

Tema filma je najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje se nalazi u mjestu Aljmaš. U filmu je obuhvaćena kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskoga življa i njegove katoličke vjere s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani sa svoga ognjišta, a svetište sravnjeno sa zemljom. Snimljen na autentičnim mjestima, u filmu su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti ovoga hrvatskoga prostora. 

ALJMASGM1 | Autor: GOJKO MITIÆ Foto: GOJKO MITIÆ

- U obrazloženju žirija za film „Gospa od utočišta“, redatelja Srđana Segarića navodi se da je dokumentarac u kome žiri prepoznaje rad istinskog vjernika i teološkog znalca koji svakim kadrom ove velike priče to jasno i pokazuje. Segarićev film oličenje je onoga klasičnoga vjerskoga, hodočasničkoga filma iz kojeg pršti zanos, nada, ljubav i vjera. Istovremeno je pričom o stradanju Gospe Aljmaške i njenih vjernika Slavonaca u Domovinskom ratu, film dobio neke metaforične značajke dostojne evanđeoskih zapisa - kazao nam je Antun Ivanković predsjednik Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, inicijator cijelog projekta.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message