To je to što me zanima!

Kako je Mario Romulić postao ponajbolji hrvatski fotograf

Počeo je kao ratni snimatelj u Hrvatskoj, snimao mnoge ratove u svijetu, ali najviše nagrada pokupio je kao ‘wildlife’ fotograf. Mnogi ga pamte iz reklame s medvjedom
Vidi originalni članak

Nedavno je u reklami za VIP rekao da mu je najdraža fotka koju je snimio ona s medvjedom. Danima ga je pratio u šumi, povremeno sretao i onda je, iznenada, dobio idealnu priliku da ga ufotka. Baš u tom trenutku na mobitel ga je nazvala mama. E, iako je to situacija u kojoj je ponajbolji hrvatski fotograf Mario Romulić (45) iz Osijeka bio nebrojeno puta, u reklami nije bilo opasnosti jer je zapravo medvjed bio kostim. Niti mu je to bila najdraža fotografija.

Omiljenu fotku ipak ne može izdvojiti jer u opusu ovog ‘wildlife’ fotografa, pustolova, filmaša, kreativca postoje milijuni savršenih fotografija zbog kojih je dobio mnoga priznanja i nagrade. On je autor mnoštva izložbi, dviju monografija, nekoliko dokumentarnih filmova, dobitnik tri Zlatnih kamera koje mu je dodijelio HND, on je i “dobri duh” Kopačkog rita u kojemu je snimio nikad viđene kadrove životinja iz Rita, a godinama je radio za Agu Kana te kao ratni snimatelj za mnoge svjetske TV postaje. Unazad dvije godine radi na velikom i opsežnom projektu stvaranja atraktivnog turističkog filma “Timelaps Hrvatska”.

- Nakon škole, dogodio se rat. Dobio sam posao na HTV-u i snimao ratišta. Bile su mi 22 godine. U Osijek je tada dolazilo mnogo svjetskih TV agencija koje su radile izvještaje o Domovinskom ratu i tražile moje snimke. Neki od njih nudili su mi stalni angažman pa sam dao otkaz na HTV-u i počeo raditi kao freelancer za Reuters, Associated Press, Worldwide Television News, a njihovi klijenti su bili tipa BBC, CNN, SKY i druge svjetske postaje za koje sam radio, pokrivajući najprije rat u Hrvatskoj, a zatim rat u Bosni. Potom sam počeo snimati i ratove po Ruandi, Kongu, Afganistanu i slično. Za to razdoblje života, koje je trajalo oko desetak godina, mogu reći da je to bila mladost-ludost ali dragocjeno iskustvo - kaže Romulić koji već godinama ima svoju agenciju Romulić&Stojčić. On i njegov prijatelj Dražen Stojčić, koji mu se pridružio u poslu prije sedam godina, bave se danas uglavnom komercijalnom fotografijom i multimedijom, a surađuju s mnogo hrvatskih marketinških i turističkih agencija. Ovakvom, za njega pomalo “dosadnom” snimanju, okrenuo se nakon što je zasnovao obitelj i dobio djecu.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 21.05.2014.

    car :) fotkao je on i prije rata, a i onda je bilo jasno koliko je talentiran

  • goran82 20.05.2014.

    kad ste vec objavili clanak , mogli ste i koju njegovu fotku staviti -.-

  • Ispoštovani 20.05.2014.

    Mario je apsolutna legenda.

Komentiraj...
Vidi sve komentare