To je to što me zanima!

Kako su Kinezi uspjeli zauzdati koronu, a Hrvatska to ne može

Mi smo u Hrvatskoj imali lockdown, ali nakon toga smo pustili da se sve odvija izvan kontrole. Vjerojatno razlog leži i u tome što proljetni val epidemije nije bio snažan, kaže doc.dr. Ilija Brizić, stručnjak za viruse
Vidi originalni članak

U siječnju ove godine, kad nitko nije ni mogao pomisliti što će nas zadesiti, gledali smo kaos i paniku u Kini. No sad ovu najmnogoljudniju zemlju više nitko ni ne spominje u kontekstu COVID-a, jer epidemije praktički ondje više ni nema. Koje je objašnjenje za ovaj fenomen?

Kad se pogledaju brojke, vidljivo je da Kina, u periodu od 6. siječnja do danas, ima ukupno 86.758 oboljelih i 4758 umrlih. Iznimno male brojke za tako golemu državu. Hrvatska, s druge strane, od ožujka do danas ima 179.718 oboljelih i 2705 umrlih. Istodobno, Kina ima 1,4 milijarde stanovnika, Hrvatska 350 puta manje. Općenito je ova epidemija pokorila ponajviše zapadni svijet, a Kina, otkud je sve i krenulo, uspješno ju je obuzdala.

ZNANSTVENIK VUGREK O VIRUSU Sporo mutira: 'Ovo cjepivo bi trebalo pokriti i novi soj virusa'

Doc. dr. Ilija Brizić, stručnjak za viruse s Medicinskog fakulteta u Rijeci, kaže da od Kineza nije drugo ni očekivao. Oni su, ističe znanstvenik, drugačije ustrojena država, s vrlo strogim pravilima, i ne pušta se toliko pojedincu na volju kao na zapadu.

- Imali su najprije potpuni lockdown, a nakon toga iznimno stroge kontrole. Dakle, strogi pristup, ograničavanje, detektiranje slučajeva, njihovo praćenje, testiranje i izoliranje novih slučajeva, to su ključne stvari kojih su se Kinezi strogo pridržavali. U Europi toga nema na takav način, mi smo ovdje imali puno ležerniji pristup - tumači doc. dr. Brizić.

Pritom ističe i iznimke iz zapadnog svijeta, a to su Australija i Novi Zeland. Strogim mjerama, dobrom taktikom i, što je najvažnije, pridržavanjem tih mjera zauzdali su epidemiju. Australija je, primjerice, jučer imala svega šest novooboljelih.

- Mi smo u Hrvatskoj imali lockdown, ali nakon toga smo pustili da se sve odvija izvan kontrole. Vjerojatno razlog leži i u tome što proljetni val epidemije nije bio snažan pa se nije prepoznala ozbiljnost situacije - kaže doc. dr. Brizić.

GORANKA PETROVIĆ 'Prve doze cjepiva protiv korone u Hrvatsku će stići 4. siječnja'

Kod Kineza takvih popuštanja nije bilo, a nepoštovanje mjera naprosto nije dolazilo u obzir. Kinezi su testirali cijele gradove, kroz pomno osmišljene grupe, iz kojih bi se onda izdvajali pozitivni i dalje testiralo mnogo pojedinaca. Dodatno, što ističe doc. dr. Brizić, Kinezi su imali od prije veliko iskustvo s prvom epidemijom SARS virusa, pa su sve što su tad naučili nadogradili i primijenili u ovogodišnjoj epidemiji. I, naravno, tu je i mentalni sklop, kulturološke razlike. Kinezi masovno čekaju da se procijepe.

Idi na 24sata

Komentari 215

  • BitĆeTiJasno 11.01.2021.

    Koliko vam W.H.O. plaća za ovakve ret-R-dirane objave?

  • 16.12.2020.

    Kako su ga znali pustiti iz labosa tako ga znaju i obuzdati.

  • 16.12.2020.

    Nisu Kinezi sveci.. dapače. Zato ih ne spomijite.

Komentiraj...
Vidi sve komentare