To je to što me zanima!

Kanadski parlament pljeskao ukrajinskom nacistu, Poljska bijesna: 'Odmah ga izručite!'

Hunka je bio pripadnik Prve ukrajinske divizije, poznatije kao Waffen-SS divizija Galicija, odnosno SS 14. Waffen divizija, dobrovoljačka jedinica pod zapovjedništvom nacista
Vidi originalni članak

Przemysław Czarnek, poljski ministar obrazovanja, objavio je u utorak da je pokrenuo korake prema izručenju Jaroslava Hunke, 98-godišnjeg Ukrajinca koji živi u Kanadi, objavio je Politico.

Prilikom posjeta Volodimira Zelenskog prošli tjedan, predsjednik kanadskog parlamenta Anthony Rota predstavio je Hunku kao kanadsko-ukrajinskog ratnog heroja II. svjetskog rata, koji se borio protiv Rusa. Zastupnici su nakon toga ustali na noge i pljeskali veteranu.

IZ MINUTE U MINUTU Zelenski: Prvi Abramsi su već u Ukrajini; U Sevastopolju se opet oglasile sirene za zračnu uzbunu

Javnost ih je potom podsjetila da je Rusija u tadašnjem ratu bila saveznica, a vodeći se tom logikom Hunka je mogao biti jedino na strani nacista. Uslijedilo je ispričavanje i reteriranje, do te mjere da je šef parlamenta Rota bio primoran odstupiti sa svog položaja.

Na cijelu situaciju reagirale su židovske organizacije i aktivisti. Hunka je bio pripadnik Prve ukrajinske divizije, poznatije kao Waffen-SS divizija Galicija, odnosno SS 14. Waffen divizija, dobrovoljačka jedinica pod zapovjedništvom nacista, navodi The Guardian.

DODATNA PODRŠKA Biden: Isporučit ćemo projektile dugog dometa ATACMS Ukrajini

Slike iz parlamenta prikazuju Zelenskog i kanadskog premijera Justina Trudeaua kako stoje i plješću Hunki. Zelenski je podigao šaku u znak priznanja, dok je Hunka salutirao. Nakon događaja, javno se ispričao i premijer.

- S obzirom na skandalozne događaje u kanadskom parlamentu, koji su uključivali odavanje počasti, u nazočnosti predsjednika Zelenskog, članu zločinačke nacističke formacije SS Galizien, poduzeo sam korake prema mogućem izručenju tog čovjeka Poljskoj- napisao je Czarnek na društvenoj mreži X.

Od poljskog je Instituta za nacionalno sjećanje zatražio da hitno ispita traže li Hunku zbog zločina protiv Poljaka židovskog podrijetla.

SASTAO SE S PREDSJEDNIKOM Šef Pentagona Zelenskom potvrdio nastavak suradnje

Dominique Arel, voditeljica ukrajinskih studija na Sveučilištu u Ottawi, tumači da je u toj diviziji ratovalo na tisuće ukrajinskih dobrovoljaca, mnogi sa željom za ukrajinsku neovisnost. Kanadska vlada još je 80-tih formirala komisiju da ispita jesu li postali utočište zločinaca. Nakon 1945. dozvolili su useljavanje 600 pripadnika te divizije, čiji su pripadnici bili optuženi za ubojstva Poljaka i Židova.

Kanadska komisija na kraju je presudila da ne može čitava divizija biti prozvana zločinačkom. Sud u Nürnbergu proglasio je zločinačkim Waffen SS, vojno krilo SS-a, ali ne i diviziju Galicija.

Centar za proučavanje holokausta "Simon Wiesenthal" upozorio je da je Hunka pripadao postrojbi koja je "odgovorna za masovno ubojstvo civila s nezamislivom razinom brutalnosti i zla".

Idi na 24sata

Komentari 38

  • MateoIvan74 28.09.2023.

    Ukrajina je i dan danas puna nacista i njihovih sljedbenika , i to treba riješiti.

  • bečar-bečar 28.09.2023.

    bitno je ovo "šef parlamenta ODSTUPIO " a naš njonjo neće odstupiti nikad.to je poanta ovog članka!!!!!!

  • abava 28.09.2023.

    VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

Komentiraj...
Vidi sve komentare