To je to što me zanima!

Kaos u Prištini: Gađali policiju kamenjem, uzvratila suzavcem

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Najmanje dvije osobe ozlijeđene su u sukobu policije i pristaša opozicije u centru Prištine, poslije uhićenja lidera pokreta "Samoopredeljenje" Albina Kurtija
Vidi originalni članak

Dvije osobe ozlijeđene su u sukobu policije i pristaša opozicije u centru Prištine, poslije uhićenja lidera pokreta "Samoopredeljenje" Albina Kurtija.

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjednici gađaju kamenjem, policija uzvraća suzavcem

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nekoliko stotina prosvjednika tražilo je puštanje na slobodu Kurtija, bivšeg čelnika ove oporbene stranke i zastupnika u parlamentu, koji je prije četiri dana u Skupštini Kosova bacio suzavac u znak prosvjeda protiv sporazuma između Kosova i Srbije po kojem se, među ostalim, predviđa uspostava Zajednice srpskih općina na Kosovu.

REUTERS/PIXSELL

Kako javlja RTS, prosvjednici su se okupili na poziv čelništva stranke koji je uslijedio nakon što je kosovska policija, postupajući po nalogu nadležnog tužiteljstva, nešto ranije navečer privela Kurtija dok se vraćao iz Skoplja, što je opozicija ocijenila kao otmicu.

Osim Kurtija, uhićen je bio i Glauk Konjufca, visoki dužnosnik "Samoopredeljenja" kao i još dvojica aktivista tog pokreta.

REUTERS/PIXSELL

Prema izjavama svjedoka, prosvjednici su kamenjem gađali policijsku postaju u kojoj je Kurti proveo nekoliko sati, a policija je odgovorila suzavcem. Najmanje jedan prosvjednik je ozlijeđen. Sukobi su paralizirali grad, a uništeno je i sjedište Demokratske partije Kosova Hashima Thacija i, navodno, zapaljeno nekoliko automobila.

REUTERS/PIXSELL

Na prosvjedu je bio i Ramush Haradinaj, čelnik Alijanse za budućnost Kosova, stranke čiji su zastupnici, zajedno s onima pokreta Samoopredjeljenje, 8. listopada blokirali rad kosovskog parlamenta u znak prosvjeda protiv briselskog sporazuma između Prištine i Beograda da bi potom Albin Kurti u parlamentu aktivirao suzavac, zbog čega bi, po pisanju medija, mogao dobiti kaznu zatvora.

Kurtija je policija u međuvremenu pustila na slobodu, nakon čega su pripadnici oporbe trijumfalno proglasili pobjedu i napetosti su ponešto popustile.

Idi na 24sata

Komentari 114

  • Stotinjakposto 13.10.2015.

    Koji divljaci,gospodo Kosovarii mi i Srbi smo ratovali nismo u bajnim odnosima ali realnost se mora prihvatiti,tu smo gdje jesmo,a vaša realnost je barbarizam,čuvajte se pokrovitelja okrenut će vam ledja i nećete biti prvi kojim je to uradio,za vaše bolje sutra bilo bi jako pametno da se prvo podjete demokratski ponašati jer niste u Americi nego u Europi a drugo u demokratskom svijetu se moraju prihvatiti i realnosti ako nam i nisu potpuno po volji

  • gladijator 13.10.2015.

    https://youtu.be/whS12RSG5-w

  • mmmmilos 13.10.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare