To je to što me zanima!

Kardinal Bozanić o pedofiliji: 'Tko nešto dozna, nek prijavi'

S jedne strane, moramo imati u vidu žrtve i s njima biti oprezni, jer nije njima lako. Svatko tko nešto dozna neka odmah prijavi i to neka prijavi i civilnim i crkvenim vlastima, izjavio je
Vidi originalni članak

Reporterka NoveTV je u Vatikanu, na skupu posvećenom borbi protiv pedofilije u svećeničkim redovima razgovarala s kardinalom Josipom Bozanićem. Na pitanje kako je u kardinalskom zboru odjeknuo slučaj kardinala McCarricka, Bozanić je kazao da je to vrlo težak slučaj.  

- Odjeknuo je kao nešto što se prvi put dogodilo. Ostavio je jednu težinu, stanovitu neugodnost. Ali s druge strane on zna da se u Crkvi stvari trebaju rješavati, bez obzira radi li se o običnom vjerniku, svećeniku, biskupu, kardinalu - kazao je. 

NEMA MOGUĆNOST ŽALBE Seksualni predator McCarrick izbačen je iz svećeničkog reda

Podsjetimo, Vatikan je trajno razriješio iz svećeničkog reda bivšeg kardinala Theodorea McCarricka nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika. Optužbe protiv njega za zlostavljanje stare su i do deset godina, a prošle godine su dospjele u javnost.

Kardinal Bozanić iznio je i nekoliko preporuka o postupanju sa žrtvama i kako spriječiti da se zlostavljanja više ne događaju. 

KONKRETNE MJERE Vatikan: Drugi dan summita o seksualnom zlostavljanju djece

- S jedne strane, moramo imati u vidu žrtve i s njima biti oprezni, jer nije njima lako. Svatko tko nešto dozna neka odmah prijavi i to neka prijavi i civilnim i crkvenim vlastima. To se ne smije odugovlačiti i čekati. Jer kad se prijavi, zapravo se pomaže sprečavanje novoga zla - kazao je.

Bozanić je ispričao da je Papu vidio dva puta u posljednjih nekoliko dana. 

SPOLNO ZLOSTAVLJANJE Summit u Vatikanu: Crkva želi ispraviti sistemske greške

- Kratko smo razgovarali o svemu što se događa, a iznenadilo me i to što je Papa u jednom od tih razgovora otvorio temu blaženog Alojzija Stepinca, u jednom rekao bih pozitivnom vidu - kazao je i potvrdio da je Papa temu blaženog Stepinca samoinicijativno otvorio. 

- Ja to tumačim kao da Papa traži rješenje - kazao je Bozanić.

Idi na 24sata

Komentari 105

  • ina67 25.02.2019.

    Da mi imamo javni servis kao što Njemci imaju, a dogodilo se sino, kod poznate novinarke Anne Wille gosti između ostalih bili žena koja je zlostavljana od crkve i biskup koji je gutao knedle suočivši se s istinom. No kad bi mi imali takav javni servis, a odnosi se na prvi program njemačke Tv čija samo riječ kazuje i pokazuje da je javni servis ne stranački sve bi bilo drugačije.

  • 24.02.2019.

    Izvještavajte nas! Nema sakrivanja...To je recept.

  • Lun@777 23.02.2019.

    Kardinalu Bozanić, a vi sve to dobro znate, imate popise pedofila u svojim redovima, kad se nešto otkrije, vodite se svojim zakonima, izmole par "očenašeka" pa ih šaljete u druge župe gdje isto tako vrše zlostavljanje nad djecom. Nikada to niste proslijedili policiji, pa se postavlja pitanje ZAŠTO?Znate vi sve, ali očito je da štitite pedofile u svojim redovima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare