Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3 komentara

Summit u Vatikanu: Crkva želi ispraviti sistemske greške

Prvi dan summita papa Franjo iznio je plan od 21 točke za borbu protiv seksualnog zlostavljanja u Crkvi koji bi žrtvama omogućio pojednostavljenu proceduru prijavljivanja zlostavljanja

People demonstrate inside the headquarters of Benedictine Order in Rome
Foto: YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
3 komentara

Rimokatolička crkva mora ispraviti 'sistemske greške' koje su omogućile da spolno zlostavljanje uzme maha diljem svijeta, a biskupi bi trebali početi sami čistiti svoje redove, rekli su u petak vodeći kardinali.

Kardinal Blase Cupich iz Chicaga i Oswald Gracias iz Mumbaija govorili su drugog dana konferencije koju je papa Franjo sazvao kako bi se Crkva suprotstavila onome što je nazvao poplavom svećeničkog nasilja.

Pope Francis leads a mass to mark the World Day of Peace in Saint Peter's Basilica at the Vatican POZVANE SU I ŽRTVE Vatikan: Papa Franjo otvorio skup o svećenicima pedofilima

- Prošla nas je godina naučila da su za sistemske greške u sankcioniranju svećenika na svim razinama uglavnom krive pukotine u načinu na koji uzajamno djelujemo i komuniciramo - rekao je Cupich.

Franjo u petak u Vatikanu nastavlja voditi summit o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece na kojemu se okupilo oko 190 visokih predstavnika Katoličke Crkve iz svih dijelova svijeta.

Members of the clergy are seen during the second day of the four-day meeting on the global sexual abuse crisis, at the Vatican | Autor: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Drugi dan četverodnevna summita prolazi u sjednicama na kojima se postavljaju pitanja i daju odgovori te dalje iznose svjedočenja žrtava seksualnog zlostavljanja koje su počinili članovi Crkve.

Papa nije ispunio ključni zahtjev žrtava

Prvi dan summita papa Franjo iznio je plan od 21 točke za borbu protiv seksualnog zlostavljanja u Crkvi koji bi žrtvama omogućio pojednostavljenu proceduru prijavljivanja zlostavljanja i u unutarnje crkvene istrage uključio svjetovne stručnjake.

Papa međutim nije ispunio ključni zahtjev žrtava zlostavljanja - da se svi svećenici predatori i biskupi koji su prikrivali njihova nedjela trebaju isključiti iz klera.

Na summitu se među ostalim svjedočenjima moglo čuti i svjedočenje Afrikanke koju je katolički svećenik seksualno zlostavljao 13 godina, a zlostavljanje je počelo u dobi kad je imala 15 godina.

February 21, 2019 : Opening session of  'The Protection Of Minors In The Church' meeting at the Synod Hall in Vatican City, Vatican. SLUŠALI SVJEDOČENJA ŽRTAVA Papa želi konkretne mjere protiv svećenika zlostavljača

Ovaj summit bez presedana sazvan je kao odgovor na novi niz optužbi za seksualno zlostavljanje, među ostalima u SAD-u, Čileu i Australiji, koji je samo pogoršao krizu zbog seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi koja traje više desetljeća.

To je ključni test vodstva pape Franje, budući da se njegova borba protiv zlostavljanja pomno prati u jeku kritike njegova papinskog mandata koja ne prestaje u konzervativnim krugovima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message