Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Seksualni predator McCarrick izbačen je iz svećeničkog reda

McCarrick je bio jedan od najutjecajnijih čelnika američke Katoličke Crkve. Optužbe protiv njega za zlostavljanje stare su i do deset godina, a javnost je za njih doznala prošle godine

FILE PHOTO: Cardinal McCarrick from U.S. arrives for a meeting at the Synod Hall in the Vatican
Foto: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
13 komentara

Vatikan je u subotu objavio da je trajno razriješio iz svećeničkog reda bivšeg kardinala Theodorea McCarricka nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika.

Kongregacija  za nauk vjere proglasila ga je 'krivim za kršenje šeste zapovijedi s maloljetnicima i odraslima, uz otežavajući čimbenik zlouporabe moći', stoji u priopćenju Vatikana.

FILE PHOTO: Cardinal McCarrick from U.S. arrives for a meeting at the Synod Hall in the Vatican 'ON SE NE SJEĆA' Seksualni napad: Papa Franjo prihvatio je ostavku kardinala

McCarrick (88) je jedan od najutjecajnijih čelnika američke Katoličke Crkve. Optužbe protiv njega za zlostavljanje stare su i do deset godina, a prošle godine su dospjele u javnost.

McCarrickovo razrješenje dolazi samo par dana prije nego će Papa otvoriti summit o prevenciji zlostavljanja djece. Bivši kardinal i nadbiskup Washingtona na odluku se žalio, no Vatikan ju je odbacio, javlja Reuters.

FILE PHOTO: U.S. Cardinal McCarrick arrives for a meeting at the Synod Hall in the Vatican NEDJELO STARO 45 GODINA Zbog spolnog zlostavljanja: Suspendirali su kardinala (87)

Papa Franjo je odluku o razrješenju pozdravio te ju je nazvao 'konačnom' bez mogućnosti novih žalbi.

McCarrick, koji je u srpnju postao prvi rimokatolički prelat u gotovo 100 godina kojemu je oduzeta titula kardinala, sada je postao i najviše pozicionirana osoba Katoličke Crkve koja je razrješena iz svećeničkog reda u modernim vremenima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message