Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
13 komentara

Seksualni predator McCarrick izbačen je iz svećeničkog reda

McCarrick je bio jedan od najutjecajnijih čelnika američke Katoličke Crkve. Optužbe protiv njega za zlostavljanje stare su i do deset godina, a javnost je za njih doznala prošle godine

FILE PHOTO: Cardinal McCarrick from U.S. arrives for a meeting at the Synod Hall in the Vatican
Foto: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
13 komentara

Vatikan je u subotu objavio da je trajno razriješio iz svećeničkog reda bivšeg kardinala Theodorea McCarricka nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika.

Kongregacija  za nauk vjere proglasila ga je 'krivim za kršenje šeste zapovijedi s maloljetnicima i odraslima, uz otežavajući čimbenik zlouporabe moći', stoji u priopćenju Vatikana.

FILE PHOTO: Cardinal McCarrick from U.S. arrives for a meeting at the Synod Hall in the Vatican 'ON SE NE SJEĆA' Seksualni napad: Papa Franjo prihvatio je ostavku kardinala

McCarrick (88) je jedan od najutjecajnijih čelnika američke Katoličke Crkve. Optužbe protiv njega za zlostavljanje stare su i do deset godina, a prošle godine su dospjele u javnost.

McCarrickovo razrješenje dolazi samo par dana prije nego će Papa otvoriti summit o prevenciji zlostavljanja djece. Bivši kardinal i nadbiskup Washingtona na odluku se žalio, no Vatikan ju je odbacio, javlja Reuters.

FILE PHOTO: U.S. Cardinal McCarrick arrives for a meeting at the Synod Hall in the Vatican NEDJELO STARO 45 GODINA Zbog spolnog zlostavljanja: Suspendirali su kardinala (87)

Papa Franjo je odluku o razrješenju pozdravio te ju je nazvao 'konačnom' bez mogućnosti novih žalbi.

McCarrick, koji je u srpnju postao prvi rimokatolički prelat u gotovo 100 godina kojemu je oduzeta titula kardinala, sada je postao i najviše pozicionirana osoba Katoličke Crkve koja je razrješena iz svećeničkog reda u modernim vremenima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message