To je to što me zanima!

Kardinal Puljić: Ovoj zemlji treba sunca, dajte nam ga...

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić na konferenciji za novinare rekao je kako je siguran da će Papin dolazak u Sarajevo 6. lipnja proći u najboljem redu
Vidi originalni članak

Do sada se za dolazak na  Svetu misu koju će voditi papa Franjo u Sarajevu prijavilo preko 50.000 vjernika i gostiju, a radi brojnih zahtjeva koji još pristižu, rok je produžen do 20. svibnja. 

Kardinal Vinko Puljić rekao je kako očekuju najmanje tisuću autobusa iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Njemačke, Austrije, i Italije, pišu bosanskohercegovački mediji

Ulaz na Olimpijski stadion Koševo gdje će Sveti Otac održati misno slavlje 6. lipnja biti otvoren do 9 sati ujutro.

Za dolazak na svetu misu se prijavilo blizu tri tisuće mladih, a od njih 1.500 za molitveno bdijenje. Na raspolaganju će biti i 500 volontera iz čitave BiH.

Kardinal Puljić istaknuo je da su se za doček pape i misno slavlje prijavili i brojni političari i uglednici iz Hrvatske, ali nije želio otkrivati njihova imena, budući da su se prijavili kao vjernici, a ne kao političari.

- Svi koji su se prijavili uskoro će preko svojih župa dobiti upute o tome što se smije donijeti na stadion, a što ne. Budući da Crkva preuzima odgovornost za dolazak Pape,  sve prijave moraju ići preko crkvene strukture koja mora imati uvid u sve prijave - rekao je Puljić te dodao kako nikad neće stajati na vratima i pitati ljude koje su vjere.

- Ovo radimo ne zbog mise, nego radi sigurnosti. Sve to je u službi sigurnosti jer ne želimo nijedan moment koji bi mogao unijeti sumnju. U javnosti moramo stvoriti benevolentnu klimu i vratiti povjerenje, jer se često bez razloga stvori neki osjećaj nesigurnosti. Želim ohrabriti ljude i stvoriti pozitivnu klimu - kazao je Puljić.

Na pitanje jednog novinara jesu li zaprimili komentare vjernika iz Hercegovine zašto Papa već treći put dolazi u Sarajevo a ne u Hercegovinu, Kardinal je odgovorio: 

- Ljudi moji, pa BiH je jedna zemlja, a Sarajevo je glavni grad. Crkva katolička je crkva za cijelu BiH, a Papa dolazi kao poglavar crkve i kao državnik koji će se susresti i sa državnim vrhom. Mi ne želimo biti zaraženi tom bolešću podjela. Mi želimo gledati cjelovitu BiH i crkvu u njoj - naglasio je kardinal. 

- Pozivam vas stvarajte pozitivnu klimu, ovoj zemlji treba sunca, dajte nam ga - zaključio je na kraju.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • Brckoboy Armel 13.05.2015.

    ne vidim razliku u sigurnosti da papa posjeti zagreb ili sarajevo, uvjek se moze naci neka budala koja bi napravila neki incident, nema potrebe da se uopste asocira na to da je sarajevo nesigurno za papu jer imamo vecinsko muslimansko stanovnistvo, kardinal zaboravlja izgleda da su u sarajevu gradjani tolerantniji prema drugim vjerama nego u mostaru, sirokom, capljini, banjaluci itd...

  • Zabar 13.05.2015.

    Dragi moj Varesak.To su samo tvoji pusti snovi.Koliko ima danas katolika i pravoslavaca uVaresu Mozda ce donijeti Bosansku kraljevu krunu. p.s Bio uVaresu cak na Brgulama. Ne pitaj kad i zasto

  • jorgovanjorgovan 13.05.2015.

    i Kad ima sunca onda nevalja proglasava se nepogoda dajte se dogovorite, KOrdica i Tutu za ministrante

Komentiraj...
Vidi sve komentare