To je to što me zanima!

KBC Zagreb: O slučaju trudnice kojoj su odbili pobačaj odlučuje drugostupanjsko povjerenstvo

U vezi sa slučajem Čavajde, Ministarstvo zdravstva jučer je zatražilo očitovanje od KB-a Sveti Duh, KBC-a Sestre Milosrdnice, KB-a Merkur te Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj
Vidi originalni članak

Drugostupanjsko etičko povjerenstvo u KBC-u Zagreb odlučivat će o slučaju trudnice Mirele Čavajde nakon što ona podnese zahtjev tom tijelu za prekid trudnoće u šestom mjesecu zbog teških malformacija ploda, neslužbeno se doznaje u petak u tom KBC-u, a to sigurno neće biti danas.

Da bi se sastalo drugostupanjsko povjerenstvo, Čavajda mora podnijeti sama zahtjev, kažu KBC-u Zagreb.

VIDEO: MINISTAR O SLUČAJU TRUDNICE Beroš: Stručnjaci s kojima sam razgovarao smatraju da bi se to dijete trebalo pokušati liječiti

U prvostupanjskom rješenju KBC Zagreb ju je odbio, nakon što su to učinile i ostale zagrebačke bolnice. Nigdje u zakonu se ne spominje da se nekoga smije ubiti ako je teško bolestan, kažu u KBC-u.

Ginekolozi s prizivom savjesti objašnjavaju da nije riječ o pobačaju, već o prenatalnoj ciljanoj eutanaziji, odnosno fetocidu.

Ministar zdravstva Vili Beroš dodatno je ovlastio KBC Zagreb za osnivanje drugostupanjske komisije, koja odlučuje o prigovoru protiv prvostupanjske komisije zdravstvene ustanove o zahtjevu za prekidom trudnoće.

ILI LAŽU ILI NE BI SMJELI RADITI Nije istina da Sveti Duh nema stručnjake za prekid trudnoće

U povjerenstvu će, kako se doznaje, biti dva ginekologa, socijalni radnik i sudac, kojega će odrediti predsjednik Općinskog suda u Zagrebu, kako je propisano zakonom.

U vezi sa slučajem Čavajde, Ministarstvo zdravstva jučer je zatražilo očitovanje od KB-a Sveti Duh, KBC-a Sestre Milosrdnice, KB-a Merkur te Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

Riječ je o ustanovama u kojima je Čavajda bezuspješno tražila prekid trudnoće nakon što je doznala da je dijete u maternici oboljelo od agresivnog tumora na mozgu.

BENČIĆ O SLUČAJU ČAVAJDA: 'Pozivam medicinsku struku da poštuje pravnike i da se ne miješa u interpretaciju zakona'

Ministarstvo navodi da je "zatražilo očitovanje zdravstvenih ustanova kontaktiranih od pacijentice, koje navodno nisu pravodobno i točno savjetovale pacijenticu o njenim mogućnostima, te ovisno o utvrđenim saznanjima odlučit će se o potrebi poduzimanja mogućih daljnjih aktivnosti iz nadležnosti zdravstvene inspekcije".

Idi na 24sata

Komentari 4

  • MilanBabic 07.05.2022.

    jeli ta zena uopste iz hrvatske ili je dosla kao nekih 400 tisuca

  • štiglić 06.05.2022.

    što ce soc radnik u komisiji? da uputi u velika prava koja će dijete imati, vjestacenje svake godine za slučaj da je ozdravilo? vucaranje po brojnim bolnicama jer se godisnji pregled mora obavljati da bi se imalo pravo na invalidninu. A jel znate da je država djeci s invaliditetom uzela kamatu na stambenu stednju koju bi im roditelji otvorili.a  objašnjenje je da roditelj tako zarađuje na djetetu. Od nekog drz.duznosnika dijete smije imati stambenu stednju, invalid ne. Nemamo, nemamo dobre dijagnosticare i ovako se muci i zena i dijete umjesto da su odmah slali snimke u njemačku ili italiju koje imaju vise iskustva s prenatalnim procesima

  • Barakokul1 06.05.2022.

    Pa mogla je doć u Rijeku tamo je legalno a mogla je piti biljne čajeve koji jako dobro utječu na plod dijeteta i izazivaju spontani pobačaj bez obzira u kojem mj trudnoće je. Znam da mnogi će me popljuvati ja samo kažem nedao bog nikome ovakve muke. Imam srce i znam da je teško a majci je još teže pored bolesnog djeteta kada sustav zakaže kao sada i kada su nekoj bolesnoj djeci zdravstvena skrb uskraćena. Sve najbolje ovoj majci želim prije svega da bude snažna koliko god teško bilo😊

Komentiraj...
Vidi sve komentare