To je to što me zanima!

Kćer osnivača PR-a u Zagrebu: ''Moj otac bio bi oduševljen!''

Na zagrebačkoj Edward Bernays prvoj Visokoj školi za komunikacijski menadžment predavanje je održala kćer osnivača odnosa s javnošću, Anne Bernays
Vidi originalni članak

Živio je u luksuznom hotelu na njujorškoj 5. aveniji, a cijeli život nosio je jedno odijelo. Tisuće ljude su mu dolazili po savjete, a iz njegove kuće nekad su izlazili plačući. Ured mu je bio pretrpan knjigama, ali mislim da uopće nije volio čitati. Edward Bernays bio je kontradiktoran čovjek, ispričala je njegova kćer Anne (86), profesorica Sveučilišta Harvard, nastavnica na Nieman Foundation for Journalism, u srijedu na Edward Bernaysu, prvoj Visokoj školi za komunikacijski menadžment. 

Upravo po njenom ocu, pioniru odnosa s javnošću, zagrebačka škola koja je prošle godine otvorila vrata, a već sad ima 120 studenata, dobila je ime. 

Edward Louis Bernays (1891. - 1995.) smatra se ocem PR-a. Baklje slobode (Torches of Freedom) njegova je najpoznatija kampanja u kojoj je popularizirao pušenje kod ženske populacije na javnim mjestima.  

- Bilo je to teško. Žene koje su viđene s cigaretom u ustima na javnom mjestu smatrane su ženama lakog morala. No otac je to promijenio. Upaljač i kutija cigareta nakon njegove kampanje postale su sastavni dio damskih torbica - rekla je Anne.

Uspjeh dugovao idejama psihoanalize

Uspjeh u odnosima s javnošću Edward je dugovao idejama psihoanalize, a ponosio se činjenicom da mu je Sigmund Freud ujak. Prodavao je knjige, sapune, savjetovao tvrtke, institucije, političare... Bio je prvi praktičar u svijetu koji se nazivao savjetnikom za odnose s javnošću jasno definirajući profesiju od tada dominantnog oglašavanja

Njegova kćer je danas poznata američka spisateljica, urednica i nastavnica na nekoliko sveučilišta. Bez problema je pristala da zagrebačka visoka škola PR-a nosi ime njegova oca. 

- On bi ovime bio oduševljen - rekla je na početku predavanja, a to je potvrdio i Damir Jugo, dekan Visoke škole. 

- Kad smo gospođu Anne pitali smijemo li koristiti ime njegovog oca, odmah je pristala - rekao je Jugo. 

Studente obrazuju prema modelu 'komunikacija u 360 stupnjeva'

Edward Bernays Visoka škola za komunikacijski menadžment prva je visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj koja objedinjava preddiplomski i diplomski studij isključivo za odnose s javnošću. Također je i jedina visokoobrazovna institucija koja svojim studentima omogućava stjecanje praktičnog iskustva tijekom studija čime svoje studente obrazuje prema modelu ''komunikacija u 360 stupnjeva''.

Prvi rođendan proslavit će u srijedu, 8. svibnja. Na konstitutivnoj sjednici Akademskog savjeta prisustvovat će istaknuta imena iz poslovnog svijeta, a u 17 sati snage će odmjeriti malonogometne snage studenata Bernaysa, studenata Veleučilišta VERN, Fakulteta političkih znanosti i Visoke škole Algebra. Slavlje će završiti proslavom u klubu Pepermint. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • AnaLokner 08.05.2014.

    E moj raymonde, čak dva komentara u par sati... baš te taj naš Bernays opčinio... nego... budi faca, potpiši se imenom i prezimenom pa onda piši/komentiraj. Umjesto da kukaš protiv PR'a, privatnih fakulteta, države... uzmi i ti svoj život i svoju budućnost u svoje ruke i napravi nešto. Ja jesam.

  • 08.05.2014.

    Kruha bez motike!!!!

  • 08.05.2014.

    "omogućava stjecanje praktičnog iskustva tijekom studija čime svoje studente obrazuje prema modelu ''komunikacija u 360 stupnjeva''. Kakve su ovo gluposti? Obrazuju kadrove da se vrte u krug? Kome je to uopće potrebno, odnosi s javnošću? U svakom državnom tijelu, firmama itd sjede ti "glasnogovornici", imaju cijelu ekipu, urede, sredstva, a zapravo ne rade ništa. Koliko vidim, ministri, gradonačelnici, župani itd se sami "odnose" s javnošću! Nepotrebno zanimanje u zemlji u kojoj se ništa ne proizvodi!

Komentiraj...
Vidi sve komentare